ЄБРР вже надав Україні понад 1 млрд євро, - президентка
ЄБРР вже надав Україні понад 1 млрд євро, - президентка

ЄБРР вже надав Україні понад 1 млрд євро, - президентка

Європейський банк реконструкції та розвитку підтверджує свої зобов'язання інвестувати в Україну 3 млрд євро протягом 2022-2023 років, що на 50% більше, ніж було до повномасштабної війни

Про це заявила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Станом на кінець листопада 2022 року банк уже провадив діяльність у країні більш ніж на 1 млрд євро, і наші повні результати за 2022 рік ми оголосимо на початку наступного року», - зазначила голова банку.

«Половина цього була на нашому власному балансі, інша половина складалася із щедрої підтримки наших донорів та партнерів у формі грантових коштів або гарантій розподілу ризиків та перших збитків», - уточнила Рено-Бассо.

Вона зазначила, що загалом банк мобілізував уже понад 1,4 млрд євро донорської підтримки, що включає 1,1 млрд євро фінансування, які вже забезпечені та підписані, та ще 0,6 млрд євро узятих зобов'язань.

Серед донорів, за її словами, США, які внесли $500 млн до створеного Фонду кризового реагування на війну в Україні, Норвегія, що надає 200 млн євро на підтримку енергетичної та продовольчої безпеки України через ЄБРР, та Нідерланди, які виділили 72 млн євро грантового фінансування для «Укренерго».

Рено-Бассо додала, що Велика Британія надає гарантію в розмірі 54,4 млн євро для підтримання позики ЄБРР для «Укренерго», а Канада та Німеччина гарантіями на 36,5 млн євро та 50 млн євро, відповідно, підтримали кредит ЄБРР на 300 млн євро для НАК «Нафтогаз України» для закупівлі газу до зимового сезону.

Крім того, зазначила президент ЄБРР, ЄС надав гарантії обсягом 66,8 млн євро, щоб підтримати кредити ЄБРР, зокрема, для «Укренерго», «Укрзалізниці».

«Інші донори включають Францію, Іспанію, Італію, Японію Швейцарію тощо», - зазначила Рено-Бассо.

Говорячи про роботу наступного року, вона заявила, що ЄБРР і далі рішуче підтримуватиме своїх клієнтів та критично важливу інфраструктуру.

«Наші зобов'язання щодо інвестицій в Україну залежать від кількох чинників, зокрема від готовності наших акціонерів та донорів підтримати розподіл ризику будь-яких нових інвестицій, наявності надійних, придатних для підтримання проєктів в Україні та майбутнього напряму війни», - сказала президентка банку.

Вона також наголосила на важливості залучення приватного сектору.

«Потреби у відновленні української економіки є величезними, і всі вони не можуть бути покриті міжнародними фінансовими установами та багатосторонніми банками розвитку. Участь приватних інвесторів має вирішальне значення», – зазначила Рено-Бассо.

За її словами, ЄБРР зосереджений на підтриманні реальної економіки, що доповнює бюджетну підтримку, яку надають інші міжнародні партнери.

«З початку російської агресії наші інвестиції спрямовуються на п'ять основних сфер: енергетичну безпеку, фінансування торгівлі, критично важливу інфраструктуру та підтримку муніципалітетів, продовольчу безпеку та корпоративний сектор (наприклад, фармацевтичний сектор)», - нагадала президент банку.

За її словами, поки що зарано говорити, як зміняться пріоритети та інвестиції у 2023 році, оскільки це залежатиме від війни та багатьох інших чинників, але в будь-якому разі ЄБРР і далі рішуче підтримуватиме реальну економіку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
кредит
Источник материала
Поделиться сюжетом