Євросоюз збільшить спецфонд, через який надається допомога Україні
Євросоюз збільшить спецфонд, через який надається допомога Україні

Євросоюз збільшить спецфонд, через який надається допомога Україні

У Європейському Союзі погодили збільшення фінансової верхньої межі Європейського фонду миру, через який надходить допомога з безпеки для України

Як наголошується в заяві Ради ЄС, досягнута політична згода з метою забезпечення фінансової стійкості Європейського фонду миру, передає «УНІАН».

«Сьогоднішнє рішення забезпечить нам фінансування для продовження надання конкретної військової підтримки Збройним Силам наших партнерів. За менш ніж два роки, Європейський фонд миру довів свою цінність. Це повністю змінило те, як ми підтримуємо наших оборонних партнерів. Це робить ЄС і його партнерів сильнішими», - підкреслив віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель.

У зв'язку з цим вирішено збільшити загальну фінансову верхню межу фонду на 2 млрд євро у 2023 році (на основі цін за 2018 рік) з можливістю подальшого збільшення на більш пізньому етапі. Загальне збільшення фінансової підтримки Європейського фонду миру до 2027 року складе до 5,5 млрд євро.

Ця домовленість буде офіційно формалізована на початку 2023 року. Боррель представить пропозицію для внесення правок до рішення Ради ЄС №2021/509, яким було засновано Європейський фонд миру.

Водночас, як йдеться у заяві, це рішення надсилає чіткий сигнал про незмінну відданість Євросоюзу надавати військову підтримку Україні та іншим партнерам.

Раніше передбачалося, що фінансова верхня межа фонду на період 2021-2027 років буде варіюватися від 420 млн євро у 2021 році до 1,132 млрд євро у 2027 році.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
финансирование
Источник материала
Поделиться сюжетом