Провайдер «Інтелект» заявляє, що «Чернівціобленерго» порізали його кабель, через це кілька сіл залишились без зв’язку
Провайдер «Інтелект» заявляє, що «Чернівціобленерго» порізали його кабель, через це кілька сіл залишились без зв’язку

Провайдер «Інтелект» заявляє, що «Чернівціобленерго» порізали його кабель, через це кілька сіл залишились без зв’язку

«Детектор медіа» звернувся до «Чернівціобленерго» і сподівається на коментар.

Інтернет-провайдер  «Інтелект» (ТОВ «Інтелект груп») заявляє про те, що  співробітники АТ «Чернівціобленерго» навмисно порізали волоконно-оптичної лінії зв’язку на опорах в окремих населених пунктах Сторожинецького району, Чернівецької області. Про це йдеться у листі до Асоціації правовласників та постачальників контенту.

У коментарі «Детектору медіа» власник  провайдера Олексій Тихенький розповів про те, що це не перший випадок з боку компанії. «Десь на початку 2021 року змінилось керівництво обленерго і в них з’явився новий «підхід» до роботи — вони почали масово вирізати кабелі всіх провайдерів, спонукаючи нас підписувати нові договори з їх додатковими умовами, платити додатково повторно за технічні, хоча дані лінії вже були включені в договір», — каже Олексій.

Його провайдер та інші колеги з регіону, за словами Олексія, погодились на нові умови, провели інвентаризації та уклали нові договори.  За час війни тривалий час подібних випадків не виникало. Однак у листопаді  у кількох віддалених від міст селах — Костинці та Ясени знову порізали кабель.

«Я невідкладно зателефонував керівнику РЕМу (район електричних мереж – ДМ) і запитав, що на цей раз не так і що ще потрібно зробити. Він сказав, що порізали обленерго, тому що не побачили на кабелі маркування. Я запевнив, що ще раз повторно проїдемось і знову почепимо наклейки на кабель, він запевним що різати не будуть», — розказує Олексій.

Маркування передбачено договором,  але через погодні умови воно не довготривале. За словами власника провайдера, наліпка на кабелі тримається один рік, а пластикові бірки десь з місяць.

«В цих населених пунктах це взагалі є лише один наш оптичний кабель і включений у договір підвісу. Десь через тиждень ці ж самі працівники обленерго знову поїхали і в цих селах в кількох місцях порізали магістральний оптичний кабель, через що без жодного зв’язку залишились мешканці тих сіл (мобільного зв’язку після вимкнення електроенергії немає і всі користуються в таких випадках саме нашим інтернетом, який зарезервований по живленню)», — додає він.

1 грудня провайдер подав заяву про вчинення кримінального правопорушення до Сторожинецького РВ УМВС України в Чернівецькій області і ці відомості внесені до реєстру. Також провайдер звернувся з відкритими листами до профільних асоціацій, держустанов та депутатів.

У коментарі «Детектору медіа» голова Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна зазначила: «Зараз інтернет-провайдери, провайдери програмних послуг, їхні співробітники зараз працюють на межі фізичних можливостей для того, щоб тримати абонентів на зв‘язку. Так само героїчно працюють всі енергетики. Не має зараз бути таких питань, які б дві українські компанії не вирішили шляхом діалогу».

Джерела «ДМ» у Міністерстві цифрової трансформації України повідомляють про те, що профільний відділ займається цією ситуацією і розглядає звернення провайдера «Інтелект» і намагається зв’язатись з представниками АТ «Чернівціобленерго».

«Детектор медіа» також  звернувся до АТ «Чернівціобленерго»  з проханням прокоментувати цю інформацію від провайдера. Лист надісланий на офіційну пошту та у фейсбук. Також редакція звернулась у месенджері до Павла Світайла, директора з розвитку мереж «Чернівціобленерго». Він пообіцяв, що піарслужба компанії згодом зв'яжеться з редакцією і прокоментує цю ситуацію. Однак поки що відповіді від них не надійшло. Сподіваємось, що представники компанії прокоментують ситуацію з провайдером.

Фото надані Олексієм Тихеньким

Теги по теме
Черновцы
Источник материала
Поделиться сюжетом