Різдвяне послання патріарха Філарета
Різдвяне послання патріарха Філарета

Різдвяне послання патріарха Філарета

Дорогі браття і сестри!

Будь ласка, читайте текст після реклами

Христос народився!

Славімо Його!

Будь ласка, читайте текст після реклами

Кожного року християни урочисто святкують Різдво Христове, часто не розуміючи, яку подію вони відзначають. Для того, щоб зрозуміти значення Різдва Христового, треба уявити собі, що було б із людством без Різдва Христового. Існувало б людство, якби не було Різдва Христового? Звичайно, існувало б; як існує диявол і злі духи. Але як існувало б?! Людина розлучилась би з тілом, а це розлучення називається смертю. Тіло обернулось би в землю, а душа вічно страждала б. Що таке душевне страждання, знає кожен, бо в житті кожен із нас перетерпів і досі терпить страждання. Але ці страждання були б вічними. Страждала б душа, бо вона створена Богом для вічного існування; тому і страждання були б вічними.

Кожен із нас терпів і терпить, але страждання часто змінюються на радість. А гріх Адама привів би людство до вічних, безперервних страждань. Витерпіла б людина такі страждання? Терпіла б, як терпить диявол. Таке життя чекало людство після гріхопадіння.

Яке було б ставлення людей до Бога? Таке, як у диявола. Диявол знає, що Бог існує? Знає! Але бореться з Богом. Так і багато людей знають, що Бог є, але борються з Ним. Як борються? Через невиконання Його заповідей.

А як спілкуються з Ним? Через любов до Нього. Тому людині треба мати любов. Любов є природною для людей. Для того, щоб ця любов зростала, треба її вирощувати, тобто підсилювати. Вона починається після народження з любові до батьків. Треба любити своїх батьків, тоді ця любов пошириться і на родичів, і на друзів, і на інших людей, з якими ми зустрічаємося на життєвому шляху. А якщо ми будемо мати таку любов, то зможемо полюбити і Бога, і навіть ворогів. Коли ми говоримо про любов до ворогів, то маємо на увазі самих людей, бо вони створені Богом добрими, а ненавидіти їхні діла, які єднають їх із дияволом.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Людина втратила любов до Бога, коли не послухала Його і порушила Його заповідь: не їсти плоди із забороненого дерева. А що, ці плоди були не добрими? Ні, Бог створив усе добрим. Тому і заборонене дерево було добрим, але через нього Бог випробовував людину: чи слухняна вона Йому. Виявилось, що людина Бога не послухала, а диявола послухала. В такому стані вона не могла перебувати в Раю. Бо Рай – це любов, це послух Богові. Адам і Єва не були здатні до такого послуху, тому і змушені були залишити Рай. А це означає – залишити спілкування з Богом.

Як же поводили себе Адам і Єва після вигнання з Раю? Плакали! А коли згрішив перший ангел, він не плакав, а продовжував боротися з Богом, тому і був скинутий з неба. Тож яка відмінність між гріхом Адама і першого ангела? Адам плакав, а перший ангел продовжував боротися з Богом. Що ж зробив Бог? Він благозволив спасти Адама від гріха, а значить, і від смерті, а першого ангела – ні, бо він не розкаявся.

Як же Бог благозволив спасти людину від гріха і смерті? Він вирішив знищити в людській природі гріх і смерть. А для цього треба було взяти на Себе гріхи світу. Як це було можливо? Для цього треба було Сину Божому стати людиною і перетерпіти наслідки гріха – страждання і смерть. Тому Син Божий через Свою невимовну любов до Свого творіння, до людини, благозволив одягнутися в людську природу. Тож Різдво Христове – це з’єднання Сина Божого з людською природою. З’єднання відбулося через народження Сина Божого від Пресвятої Діви Марії. Бог не може з’єднатися з гріхом, тому Він прийняв плоть від Пресвятої Діви. Це не означає, що Сама Пресвята Діва не потребувала спасіння від наслідків гріха – страждань і смерті. Тому Вона називає Ісуса Христа – Свого сина – Своїм Спасителем.

Сьогодні ми святкуємо ось цю подію: з’єднання в одній іпостасі, в одній особі Сина Божого з людською природою. Без з’єднання Сина Божого з людською природою людина не могла б подолати в собі гріх і смерть. А Син Божий, з’єднавшись із людською природою, подолав гріх і смерть.

Різдво Христове навіки з’єднало людську природу з Богом через Ісуса Христа. Син Божий просвітив затьмарений гріхом розум світлом істини. Істиною є те, що відкрив Христос, Який сказав про Себе: «Я є істина». Господь дарував людині благодатні сили для боротьби з гріхом, пробудив у її серці Божественну любов. Без Різдва Христового не могло бути очищення людини від гріха і подолання смерті. Сьогодні людина в особі Ісуса Христа сидить праворуч Бога-Отця. Всі, гріхи яких очистить Святий Дух, теж будуть перебувати з Христом у Його Царстві.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Тому ми повинні насамперед дякувати Богові за Його невимовні благодіяння щодо кожного з нас. Від втілення Сина Божого залежить вічне блаженне життя кожної людини. Не було б Різдва Христового – люди б вічно існували, але це вічне життя було б у стражданнях і вічному розділенні душі від тіла, а тепер людина має надію на з’єднання з померлим тілом після загального воскресіння. Чи буде це так, чи це наша фантазія? Буде, обов’язково буде! Бо так сказав Бог, а Бог є істина, і в Ньому немає неправди. У ці радісні дні Різдва Христового будемо насамперед дякувати Богові за Його безмежну любов до нас, грішників. І в той же час докладати всіх зусиль до виконання Його спасительних заповідей. А всі Його заповіді зводяться до одного: полюби Господа Бога твого і ближнього твого, як самого себе.

У ці дні Україна переживає тяжкі часи в боротьбі з північним сусідом. Чим закінчиться ця війна? Перемогою України! Чому? Бо з нами правда; а де правда – там Бог, а де Бог – там перемога. Тому вітаю вас не тільки зі святом Різдва Христового, а й із майбутньою перемогою над агресором.

Вітаю з Різдвом Христовим всіх українців і в Україні, і в Америці, і в Європі, і по всьому світу. Нехай Господь наш Ісус Христос наповнить наші серця радістю і світлом і дарує нам незабаром перемогу над агресором, бо Син Божий народився, щоб перемагати зло у всіх його видах й у всі часи.

Нехай у новому році мир і благословення Боже перебуває на кожному, хто творить добро! Нехай благодать Народженого Сина Божого, Господа нашого Ісуса Христа перебуває на всіх добрих людях!

Источник материала
Поделиться сюжетом