Малевич, Екстер та бойчукісти: створили віртуальний тур виставкою українського модернізму в Мадриді
Малевич, Екстер та бойчукісти: створили віртуальний тур виставкою українського модернізму в Мадриді

Малевич, Екстер та бойчукісти: створили віртуальний тур виставкою українського модернізму в Мадриді

Автори:
Роман Мельник
На виставці представлені близько 70 робіт у багатьох жанрах. Можна скористатись віртуальною кураторською екскурсією та доповнити її музичним супроводом.

На сайті мадридського Національного музею Тіссен-Борнеміса запустили віртуальний тур виставкою українського модернізму 1900-1930 років, яка триває у стінах музею. Про це повідомляє Мінкульт.

Виставку під назвою «В очах бурі: український модернізм 1900-1930-х років» можна проглянути онлайн в довільному порядку або ж скористатись туром від кураторки Каті Денісової.

До віртуального туру завдяки кураторці та її плейлисту на Spotify є можливість додати музичний супровід з сучасного українського саунду.

За словами заступниці очільника Мінкульту Анастасії Бондар, виставка покликана відкрити національне мистецтво світові, а також вказати на міфи щодо історичного контексту й самобутності мистецтва України.

Такі виставки «мають на меті показати наше, невідоме Заходу мистецтво, яке втілює нелегкий шлях самовизначення українців, а з іншої сторони доводять приналежність та синхронізованість українського мистецтва з європейським контекстом тих часів», – каже вона.

Як повідомляє PinchukArtCentre, один з партнерів виставки, експозиція демонструє близько 70 робіт у багатьох жанрах, від олійних полотен та ескізів до колажів та театральних сценографій. 

На виставці представлені роботи таких майстрів українського модернізму, як Олександр Богомазов, Василь Єрмілов, Віктор Пальмов та Анатоль Петрицький, а також неовізантійський живопис послідовників Михайла Бойчука (так званих «бойчукістів») та експериментальні роботи членів Культурної Ліги з їхнім оригінальним баченням сучасного українського та їдишського мистецтва відповідно.

Крім того, на виставці представлені роботи квінтесенції світового авангарду – Казимира Малевича та Ель Лисицького, та художників, які народилися і починали свій творчий шлях в Україні, але стали відомими за її межами – Олександри Екстер, Володимира Баранова-Россіне, Соні Делоне.

Нагадаємо, в Україні зробили 3D-тур зруйнованим музеєм, де експонувалися картини Марії Примаченко.

Фото: МКІП

Теги по теме
Испания
Источник материала
Поделиться сюжетом