Чехія спростувала повідомлення ЗМІ про нібито готовність передати Leopard Україні
Чехія спростувала повідомлення ЗМІ про нібито готовність передати Leopard Україні

Чехія спростувала повідомлення ЗМІ про нібито готовність передати Leopard Україні

Україна дуже чекає на танки Leopard / US Army

Чехія не висловлювала готовність відмовитися від танків Leopard 2на користь України. Інформація, яка раніше з'явилася в ЗМІ, є неправдивою, заявили у міністерстві оборони країни.

"Ніхто не просив і не пропонував Чехії надати танки, які, згідно з раніше укладеним договором, вона отримає від Німеччини як компенсацію за допомогу Україні", - йдеться в повідомленні міноборони.

Прага також заявляє, що "нічого подібного не обговорювалося і на засіданні"Рамштайн". "Припущення про те, що Чехія замість танків Leopard отримає американські танки Abrams, також не відповідає дійсності", - заявили в чеському Міністерстві.

Відео дня

Про нібито готовність Чехії передати Україні 30 одиниць Leopard, які Прага повинна отримати замість переданих ЗСУ радянських Т-72, писало німецьке видання FAZ. Журналісти у своєму матеріалі посилалися на "джерела в дипломатичних колах".

Читайте також:
У США відреагували на потенційну передачу Нідерландами F-16 для України
Танків Leopard немає в новому пакеті допомоги від Фінляндії – Reuters
Росія перекинула бойові вертольоти ближче до кордону з Україною

Танка Leopard для України - що відомо

Попри надихаючі заяви низки країн щодо готовності поставити Україні Leopard, їхня передача танків так і не було затверджена на засіданні "Рамштайн" 19 січня.

Повідомлялося, що у країн були з цього приводу великі дискусії, які поки не ознаменувалися якимось єдиним рішенням. Щоб Україна отримала Leopard від тієї ж Польщі, цю передачу повинен, згідно з експортною ліцензією, узгодити Берлін.

Немає рішення і про постачання американських важких танків Abrams. Вашингтон у всіх своїх заявах посилається на труднощі з обслуговування цієї техніки.

Разом з тим групу українських військових вже відправлять навчатися на Leopard і британських Challenger 2. Це може бути хорошим знаком, що Leopard незабаром все ж з'являться на українському фронті.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • США оголосили новий пакет допомоги Україні на $2,5 мільярда: що передадуть
  • У Повітряних силах назвали найкраще "щеплення" проти С-300 і С-400
  • Одна з країн офіційно попросила дозволу Берліна на передачу Україні танків Leopard - Воллес
Теги по теме
Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом