Майнери почали фарбувати старі відеокарти, аби видати їх за нові – розслідування
Майнери почали фарбувати старі відеокарти, аби видати їх за нові – розслідування

Майнери почали фарбувати старі відеокарти, аби видати їх за нові – розслідування

Продавці відеокарт все частіше видають старі пристрої за нові / фото REUTERS

Відеокарти, що використовувалися для майнінгу ккриптовалют, часто маскуються для продажу в якості нових або вживаних нетривалий час. 

Про це йдеться в свіжому розслідування, проведеним ютубером Іскандаром Соузою і комп'ютерним фахівцем Пауло Гомесом, повідомляє портал Videocardz.

Експерти наголошують, що графічні карти після майнінгу, що продаються як абсолютно нові продукти, це не нове явище. Однак у міру того, як з'являються подібні історії, майнери шукають нові хитрощі, як позбутися від відеокарт, які їм більше не потрібні.

Відео дня

Так, один з останніх трюків, який використовується майнерами – фарбування мікросхем пам'яті відеокарт, щоб вони виглядали новіше, ніж повинні бути. Таким чином маскується характерний жовтуватий відтінок, що виявляється у чіпів після довгої роботи при високій температурі.

Жовтий відтінок пам'яті та графічного процесора може бути результатом перелютовування Майнерами компонентів на нові плати або просто надлишковим нагріванням при тривалому використанні. Якою б не була причина, жовтий відтінок є явною ознакою того, що карта не нова.

Приклади того, як виглядає GPU після майнінгу
Приклади того, як виглядає GPU після майнінгу

Інший трюк – нанесення на чіпи пам'яті фарбу з новим маркуванням. Вона може виглядати як зазвичай, але якщо потерти, то з'ясується, що справжнє маркування йде другим шаром.

Шар фарби з фальшивою маркуванням знімається скальпелем після нагрівання / скріншот

Дослідники підсумували, що не варто відразу робити висновки, побачивши жовтий відтінок на компонентах відеокарти, однак при покупці карти з рук варто як слід її оглянути. Так, наявність гарантійних наклейок і відсутність пилу не завжди гарантує історію карти: іноді наклейки теж можуть бути не цілком справжніми.

Кінець епохи: прибутковість майнінгу на відеокартах повністю обвалилась

Після переходу блокчейна Ethereum на алгоритм Proof-of-Stake в середині вересня майнінг цієї криптовалюти на відеокартах став неможливий. Незабаром після цього катастрофічно впала і прибутковість видобутку інших альткоїнів – майнінг перестав приносити дохід практично повністю.

Тепер навіть при злегка позитивному, чистому результаті потрібно від 20 до 70 років, щоб окупити вартість більшості відеокарт. Через це на вторинному ринку можна знайти купу оголошень з продажів відеокарт, за допомогою яких добували криптовалюта. 

Разом з тим експерти відзначають, що крипторинок сам по собі вкрай нестабільний і, безумовно, існує безліч груп і окремих людей, які сподіваються знайти спосіб зробити майнінг на відеокартах знову прибутковим.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • NVIDIA несподівано знизила ціни на нещодавно випущені карти RTX 4080 і RTX 4090
  • Як вдихнути нове життя в старий ПК або ноутбук: найпопулярніші способи
  • Ентузіаст з'ясував, чи ефективні кетчуп, крем і зубна паста в ролі термопасти
Источник материала
Поделиться сюжетом