Азербайджан: Стрілянина по посольству в Ірані - теракт
Азербайджан: Стрілянина по посольству в Ірані - теракт

Азербайджан: Стрілянина по посольству в Ірані - теракт

КИЇВ. 27 січня. УНН. Бойовик застрелив охоронця і поранив ще двох людей у посольстві Азербайджану в Ірані в п'ятницю внаслідок нападу, який Баку назвав "терористичним актом", передає УНН.

Деталі

Інцидент стався на тлі загострення напруженості у відносинах між Азербайджаном та Іраном, де проживає численна етнічна азербайджанська меншість, після того, як цього місяця Баку призначив свого першого посла в Ізраїлі.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян, слова якого цитуються на урядовому сайті, заявив, що на підставі доказів та початкових спостережень мотиви стрільця були "повністю особистими".

Проте міністерство закордонних справ Азербайджану заявило, що найближчим часом планує евакуювати співробітників свого посольства з Тегерана. Там також викликали посла Ірану в Баку.

У заяві міністерство заявило, що нападу сприяла "антиазербайджанська кампанія" в Ірані, не вдаючись до подробиць, і звинуватило Тегеран у тому, що він тривалий час ігнорував заклики посилити безпеку у посольстві.

"На жаль, останній кривавий терористичний акт свідчить про серйозні наслідки ігнорування належним чином наших постійних звернень із цього приводу", - йдеться у повідомленні.

В окремій заяві на Twitter президент Азербайджану Ільхам Алієв зажадав якнайшвидшого покарання причетних до теракту.

За повідомленням іранського інформаційного агентства Tasnim, керуючий кримінальними справами в Тегерані суддя Мохаммад Шахріарі процитував слова нападника про те, що його дружина вирушила до посольства Азербайджану і так і не повернулася додому.

Коли нападник зв'язався з посольством, він так і не отримав відповіді і вважав, що його дружина все ще перебуває усередині. Начальник поліції Ірану заявив на телебаченні, що дружина чоловіка була з Азербайджану.

Доповнення

Азербайджан, світська мусульманська колишня радянська республіка, що межує з Іраном, підтримує дружні відносини зі Сполученими Штатами та Ізраїлем та має складні дипломатичні відносини з Ісламською Республікою.

Цього місяця Азербайджан призначив свого першого посла в Ізраїлі. Ізраїль має посольство в Баку з початку 1990-х років і останніми роками надає значну військову підтримку Азербайджану. Він також надав дипломатичну підтримку Баку у його протистоянні з Вірменією через Нагірно-Карабахський регіон.

Революційна гвардія Ірану провела великі військові навчання вздовж кордонів країни з Вірменією та Азербайджаном на тлі побоювань поновлення бойових дій між двома державами Південного Кавказу минулого року.

Теги по теме
Иран Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом