Чому Захід перейшов всі "червоні лінії": Піонтковський про мету США в російсько-українській війні
Чому Захід перейшов всі "червоні лінії": Піонтковський про мету США в російсько-українській війні

Чому Захід перейшов всі "червоні лінії": Піонтковський про мету США в російсько-українській війні

Найбільш важливо було те, що відбувалося в адміністрації Байдена.

Політолог Андрій Піонтковський, який перебуває у Вашингтоні, зазначив, що Захід перейшов всі "червоні лінії" і різко вирішив дати Україні практично все. Також він пролив світло на внутрішню політику в адміністрації президента США.

Про це йшлося в інтерв'ю УНІАН.

"На питання, у чому цілі США в російсько-українській війні, у адміністрації було дві відповіді. Одна з них – перемога України. Коли держсекретар Блінкен і міністр оборони Остін були ще 25 квітня у Києві, Остін заявив: перемога України, повне відновлення її територіальної цілісності і ослаблення Росії до такої міри, щоб вона більше ніколи не могла повторити подібне. Але був і залишається інший високопоставлений чиновник – помічник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван, який на це питання відповідав інакше, що мета – не допустити поразки України. Здавалося б, близькі формулювання, але по суті вони дуже різні", – зазначив політолог.

За його словами, Всі рішення про пакети військової допомоги для України супроводжувалися великою внутрішньою дискусією.

"Ми ж пам'ятаємо всю цю історію. Її прекрасно відновила журналістка, яка поставила Байдену питання на спільній конференції із Зеленським у Білому домі про постачання зброї: спочатку в Америці говорили, що ні в якому разі не можна передавати Україні Javelin, оскільки це спровокує Путіна, потім – що не можна передавати гаубиці, HIMARS, Patriot, і, врешті-решт, їх передають, як же далі буде з танками, з ATACMS? Байден був дуже збентежений цим питанням, і видно було, що він сам вже обтяжувався цими "червоними лініями", які Штати наручниками самі на себе накладали у питанні допомоги", – зазначив експерт.

За словами політолога, Захід вирішив, що має перемогти Україна. Особливо підтримка різко зросла з 10 жовтня, коли почалася кампанія знищення української інфраструктури. 

Фестивалем солідарності з Україною був і останній Давоський форум. 

І справа не тільки в симпатії до України, Захід нарешті зрозумів, що відбувається.

"Про це сказав Столтенберг, якого ми так довго і справедливо критикували у листопаді-грудні 2021-го перед початком вторгнення. Тоді він щоразу починав свої виступи з перерахування, що НАТО не робитиме. Це заохочувало Путіна. Зараз же він дуже чітко сформулював нове розуміння ситуації Заходом. Відповідаючи на закиди, що доводиться витрачати багато грошей на допомогу Україні, Столтенберг сказав: "Так, ми платимо грошима, а українці платять кров'ю. І якщо вони не встоять, нам доведеться платити кров'ю", – нагадав політолог.

На думку Піонтковського, знадобився цілий рік війни, щоб Захід зрозумів, що в Україні вирішується доля світу. Українська армія захищає Захід від вторгнення російської орди.

Політолог також заспокоїв щодо появи більшості республіканців у Палаті представників і очікування зниження підтримки України.

"Так, там є приблизно 30-40 трампістських мерзотників, які відверто ненавидять Україну. Трамп же після останньої допомоги сказав, що Байден веде США до Третьої світової війни, що це треба зупинити. Але трампістів всього 30-40 з 220 республіканців. Рейганське крило Республіканської партії перемогло, взяло верх над трампістами всередині партії. І у ці два дні німецької кризи після рішення Шольца саме лідери республіканців почали критикувати Байдена за недостатність допомоги. Байден же не збирався давати Abrams, але вони заявили, якщо Шольц цим прикривається, так дайте їх негайно. І це нове позитивне явище – допомогу партії перемоги України всередині адміністрації Байдена надають і республіканці. Я думаю, що тепер уже зворотного ходу немає", – запевнив Піонтковський.

Також аналітик, політолог Андрій Піонтковський зазначив, що очільник Кремля наразі перебуває у глухому куті. За словами експерта, кінець Путіна змалював генерал Залужний.

Читайте також:

  • Чи наважиться Китай постачати Росії зброю: відповідь Піонтковського
  • У Москві школярі зустрічали нового посла США з плакатами: "Америка – країна-терорист"
  • Нічна атака в Ірані: у США розповіли, хто може за цим стояти
Источник материала
Поделиться сюжетом