5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Посуха на Африканському Розі призвела до голоду 22 мільйонів людей
Посуха на Африканському Розі призвела до голоду 22 мільйонів людей

Посуха на Африканському Розі призвела до голоду 22 мільйонів людей

КИЇВ. 30 січня. УНН. Від півдня Ефіопії до півночі Кенії та Сомалі близько 22 мільйонів людей перебувають під загрозою голоду через найсильнішу за чотири десятиліття посуху, що охопила Африканський Ріг, інформує УНН.

Деталі

У постраждалих районах жителі, які заробляють на життя переважно за рахунок скотарства та натурального господарства, переживають п'ятий поспіль поганий сезон дощів з кінця 2020 року.

За даними Організації Об'єднаних Націй, 12 мільйонів людей в Ефіопії, 5,6 мільйона людей у Сомалі та 4,3 мільйона людей у Кенії «гостро страждають від нестачі продовольства».

Загальна цифра майже подвоїлася із 13 мільйонів на початку 2022 року, йдеться у звіті Всесвітньої продовольчої програми ООН від 23 січня.

По всьому регіону 1,7 мільйона людей були змушені залишити свої будинки через брак води та пасовищ, йдеться у повідомленні.

Кліматичний шок

Африканський Ріг є одним із регіонів, найбільш вразливих до зміни клімату, та екстремальні погодні явища відбуваються все частіше та інтенсивніше.

За даними американського Центру кліматичних небезпек, з 2016 року у восьми з 13 дощових сезонів кількість опадів була нижчою за середню.

Останній голод був оголошений у Сомалі у 2011 році, коли 260 000 осіб, половина з яких діти віком до шести років, померли від голоду, частково тому, що міжнародна спільнота не діяла досить швидко, за даними ООН.

На той час у регіоні було два погані сезони дощів порівняно з п'ятьма в нинішню посуху. Посіви, вже знищені навалою сарани  і худобу спіткала та сама доля. За оцінками гуманітарного агентства ООН OCHA, у листопаді загинуло 9,5 мільйонів голів великої рогатої худоби.

Гуманітарні групи попереджають, що ситуація, ймовірно, тільки погіршиться, а наступний сезон дощів з березня по травень також очікується нижче за середній.

Жахливі умови в районі погіршилися війною в Україні, яка призвела до різкого зростання цін на продовольство та паливо, порушила глобальні ланцюжки поставок та відвернула фінансову допомогу від регіону.

Сомалі

Найбільше постраждало Сомалі: від посухи постраждали понад половина його населення, близько 7,85 млн осіб.

У грудні УКГП заявило, що країна технічно ще не охоплена повномасштабним голодом завдяки реакції агентств з надання допомоги та місцевих громад. Але люди, проте, страждають від «катастрофічної» нестачі продовольства, йдеться у повідомленні, попередивши, що якщо допомога не буде збільшена, у південній частині Сомалі в період з квітня по червень очікується голод.

Найбільший ризик зазнали сільськогосподарські пасовища в округах Байдоа та Бурхакаба, а також переміщені особи у місті Байдоа та столиці Могадішо.

УКГП попередило, що до червня очікується, що кількість людей, які перебувають на найвищому рівні за п'ятибальною класифікацією відсутності продовольчої безпеки ООН, збільшиться більш ніж утричі до 727 000 з жовтня, що означає, що вони мають небезпечно обмежений доступ до їжі та можуть зіткнутися з голодом.

Діти в небезпеці

За даними дитячого агентства ООН ЮНІСЕФ, майже два мільйони дітей в Ефіопії, Кенії та Сомалі потребують невідкладної допомоги у зв'язку з важким гострим недоїданням, смертельною формою голоду. У вересні повідомлялося, що в період із січня по липень у центрах харчування в Сомалі померло 730 дітей, але реальні цифри, ймовірно, набагато вищі.

Не маючи води, молока та їжі і часто живучи в жахливих умовах, наймолодші стають настільки слабкими, що стають вразливими для таких хвороб, як кір та холера.

Близько 2,7 мільйонів дітей також перестали ходити до школи.

Додамо

Наразі профінансовано лише 55,5 відсотка із 5,9 мільярдів доларів, запрошених Організацією Об'єднаних Націй для подолання кризи.

Ранні гуманітарні дії запобігли голоду в Сомалі у 2017 році.

Теги по теме
Африка
Источник материала
Поделиться сюжетом