Росія стала найбільшим інвестором в Ірані
Росія стала найбільшим інвестором в Ірані

Росія стала найбільшим інвестором в Ірані

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: Иллюстративное фото

РФ стала в Ірані найбільшим інвестором

За обсягом інвестицій в іранську економіку Росія обійшла Китай, повідомив заступник міністра економіки та фінансів Ірану Алі Фекрі.

 

У 2022 році Росія стала найбільшим інвестором в Ірані, обігнавши за цим показником Китай, повідомило в неділю, 29 січня, агентство Bloomberg з посиланням на іранську газету Donya-e Eqtesad. Як повідомив виданню заступник міністра економіки та фінансів Ірану Алі Фекрі, Росія з серпня 2021 року вклала лише у два нафтові проекти в західноіранській провінції Ілам 2,7 млрд доларів. За словами іранського заступника міністра, російські інвестиції були зроблені як безпосередньо готівкою, так і за допомогою іноземних валютних операторів.

 

Водночас Китай, який має значні фінансові можливості, торік скоротив свої інвестиції в Ірані, обмежившись будівництвом логістичних центрів та прикордонних об’єктів, пов’язаних із китайським експортом. Іншими великими інвесторами в іранську економіку є Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина та Афганістан.

 

Співробітництво Росії та Ірану

 

Росія та Іран лідирують у світі за кількістю накладених на них міжнародних санкцій. Після початку російської агресії проти України обидві країни поглибили співпрацю, підписавши низку угод у комерційній та військовій сферах. Україна та країни Заходу звинувачують Іран у постачанні Москві кількох тисяч безпілотних літальних апаратів (БПЛА) Shaheed, які російська армія використовує для атак по українських містах та об’єктах цивільної інфраструктури. У листопаді Тегеран визнав, що відправляв безпілотники до Росії, але стверджував, що це зробив ще до початку війни в Україні.

 

Своєю чергою, джерела в західних розвідках повідомляли, що Росія збирається поставити Ірану 24 винищувачі Су-35, які спочатку призначалися для Єгипту, а також системи протиповітряної оборони.

 

Водночас, Тегеран не визнає анексію Росією Криму, а також територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, повідомив раніше глава МЗС Ірану.

 

 

 

 

 



Джерело

Теги по теме
Россия санкции Иран
Источник материала
Поделиться сюжетом