МВФ покращив прогноз зростання світової економіки
МВФ покращив прогноз зростання світової економіки

МВФ покращив прогноз зростання світової економіки

КИЇВ. 31 січня. УНН. Світова економіка продовжить сповільнюватися, але на тлі ознак стійкості та відновлення активності в Китаї прогноз щодо темпів зростання світового ВВП у 2023 році покращено до 2,9 відсотка, що на 0,2 в.п. більше, ніж очікувалося в жовтні, повідомили в Міжнародному валютному фонді, пише УНН.

Цитата

"Ми трохи підвищили наші прогнози економічного зростання на 2022 і 2023 роки. Зростання світової економіки сповільниться з 3,4 відсотка у 2022 році до 2,9 відсотка у 2023 році, а потім підвищиться до 3,1 відсотка у 2024 році", - йдеться в заяві МВФ.

Деталі

За даними МВФ, очікується, що світова економіка сповільниться цього року перед відновленням наступного року. Зростання залишиться слабким за історичними мірками, оскільки боротьба з інфляцією і війна росії в Україні негативно позначаються на економічній активності, кажуть у Фонді.

Попри ці стримувальні фактори, перспективи розвитку виглядають менш похмурими, ніж у жовтневому прогнозі, і можуть бути поворотним моментом, коли економічне зростання мине нижню точку, а інфляція знизиться, зазначили в МВФ.

Як зазначено, для країн з розвиненою економікою сповільнення економіки буде більш вираженим, зі зниженням з 2,7 відсотка торік до 1,2 відсотка і 1,4 відсотка цього і наступного року. У дев'яти з 10 країн з розвиненою економікою, найімовірніше, відбудеться сповільнення економічної активності, повідомляють у МВФ.

Зростання в США сповільниться до 1,4 відсотка у 2023 році, оскільки підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою впливатиме на економіку. Умови в зоні євро є більш складними, попри ознаки стійкості до енергетичної кризи, м'яку зиму і щедру фінансову підтримку. Зважаючи на посилення грошово-кредитної політики Європейського центрального банку та негативного шоку умов торгівлі внаслідок підвищення цін на імпортовані енергоносії, очікується, що цього року зростання сягне дна в 0,7 відсотка.

Група країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються, уже пройшла нижню точку спаду, водночас очікується, що зростання трохи підвищиться до 4 відсотків і 4,2 відсотка цього і наступного року.

Минулого року обмеження і спалахи COVID-19 у Китаї послабили економічну активність. З відновленням у країні економічної діяльності в МВФ бачать підвищення зростання до 5,2 відсотка цього року в міру відновлення активності та мобільності.

Зазначаэться, що позитивним моментом є ситуація в Індії. На неї разом з Китаєм цього року припадатиме половина світового зростання, порівняно з десятою частиною для США і зони євро разом узятих. Очікується, що цього року глобальна інфляція знизиться, але навіть до 2024 року прогнозована середньорічна загальна і базова інфляція, як і раніше, будуть вищою, ніж до пандемії, у більш ніж 80 відсотках країн.

Що стосується інфляції, то, за даними МВФ, ризики для перспектив розвитку, як і раніше, зміщені в бік погіршення ситуації, хоча з жовтня несприятливі ризики пом'якшилися і деякі позитивні чинники набули актуальності.

Нагадаємо

Голова МВФ Крісталіна Георгієва вважаєщо для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким.

Теги по теме
Экономика МВФ
Источник материала
Поделиться сюжетом