Російський ринок повністю покинули лише 6% іноземних компаній – KSE
Російський ринок повністю покинули лише 6% іноземних компаній – KSE

Російський ринок повністю покинули лише 6% іноземних компаній – KSE

КИЇВ. 31 січня. УНН. Лише 6% міжнародних компаній, представлених на російському ринку до початку повномасштабної війни, остаточно згорнули свою діяльність в рф. Наразі 179 компаній завершили вихід з російського ринку, а 1159 – перебувають у процесі виходу. Про це йдеться у щотижневому моніторингу KSE Institute про вплив виходу іноземних компаній на економіку рф, передає УНН.

Деталі

Станом на 29 січня, 179 іноземних компаній завершили діяльність в росії. За останній тиждень до категорії «вийшли» додалося 2 компанії. Наразі 1159 міжнародних бізнесів згорнули російські операції і виходять, ця кількість складає 38%. Ще 16% – 491 компанія – скоротили поточні операції та продовжують вичікувати. Натомість, 40%, тобто 1218 іноземних підприємств, продовжують працювати в рф без змін.

За підрахунками аналітиків KSE Institute, іноземні компанії, які остаточно пішли з рф, забезпечували роботою щонайменше 307,6 тис. осіб (22,1% персоналу міжнародних компаній, представлених в росії), їхній річний дохід складав 42,1 млрд дол., капітал компаній оцінювався у 34,4 млрд дол., а вартість активів сягала 37,1 млрд дол. У 2021 році вони сплатили 3,3 млрд дол. податків, що дорівнює 13,4% від загальної суми податків, сплачених іноземним бізнесом до російських бюджетів всіх рівнів.

Також експерти KSE Institute проаналізували поведінку на російському ринку компаній із Польщі. В останній довоєнний рік товарообіг між рф і Польщею складав 22,5 млрд дол. 2 із 50 (4%) польських компаній завершили продаж своїх акції та остаточно пішли з рф. Ще 64% компаній із Польщі призупинили свою діяльність та перебувають у процесі виходу, 24% – чекають, обмеживши діяльність. Лише 8% – все ще залишаються в рф. Компанії, які вийшли, генерували близько 43% виручки польських компаній на російському ринку.

Остаточно пішли з РФ розробник одягу LPP та виробник замороженої продукції Hortex. Згортають свою діяльність у росії, зокрема, польська мережа магазинів Żabka та нафтовий концерн Orlen. При цьому поки що вичікують такі компанії як виробник упаковок для напоїв Canpack та фармацевтичний завод Polpharma, який виробляє ліки для кардіології, гастроентерології та неврології.

Нагадаємо

Економіст розповів, що може включати 10-й пакет санкцій проти рф.

Теги по теме
Украина Россия война Экономика Бизнес
Источник материала
Поделиться сюжетом