У 2022 році відновлювальні джерела енергії обігнали газ у структурі електроенергії ЄС
У 2022 році відновлювальні джерела енергії обігнали газ у структурі електроенергії ЄС

У 2022 році відновлювальні джерела енергії обігнали газ у структурі електроенергії ЄС

КИЇВ. 31 січня. УНН. У 2022 році сонячна та вітрова енергетика ЄС обігнала газ у структурі електроенергії. Експерти британського енергетичного аналітичного центру Ember прогнозують, що відновлювані джерела енергії продовжуватимуть витісняти викопне паливо. Про це інформує УНН, посилаючись на Bloomberg.

Цитата

"Зараз зосереджено увагу на швидкому скороченні попиту на газ — одночасно з поступовою відмовою від вугілля. Це означає, що ми на шляху до масштабного розширення чистої енергії", - зауважують аналітики.

Деталі

Експерти очікують, що у 2023 році виробництво атомних електростанцій буде відносно стабільним, оскільки продовження поступового виведення з експлуатації німецьких реакторів компенсує повернення французьких блоків. Гідроенергетика має зрости приблизно на 40 ТВт-год цього року після того, як історична посуха висушила критичні ресурси у 2022 році.

Зазначається, що високі витрати на електроенергію допомогли знизити попит на енергію приблизно на 8% у четвертому кварталі 2022 року порівняно з тим же періодом минулого року. Якщо траєкторія збережеться, це може сприяти значному скороченню використання викопного палива у 2023 році.

Крім цього, за даними аналітиків, обсяг електроенергії, виробленої зі спалювання викопного палива в Євросоюзі, у 2023-му скоротиться, оскільки блок зосереджується на відновлюваних джерелах енергії, щоб замінити постачання енергії з росії. Загальне виробництво викопного палива може впасти на 20% цього року, причому відносно дорогий природний газ буде падати найшвидше, повідомляє Ember.

Доповнення

Європейський Союз прискорив перехід на альтернативні джерела енергії після того, як росія припинила поставки газу після повномасштабного вторгнення в Україну, що призвело до стрімкого зростання цін на енергоносії. Це призвело до більшої залежності від викопного палива, частково через падіння атомної та гідроенергетики, і сприяло збільшенню викидів.

Своєю чергою, сонячна та вітрова енергія заповнила значну частину прогалини, виробивши рекордні 22% електроенергії в ЄС минулого року та вперше обігнавши газ.

Нагадаємо

Європа намагається купити дизельне пальне в росії до того, як на початку лютого набуде чинності заборона на імпорт, але шалене накопичення запасів навряд чи зможе запобігти новому ціновому шоку для далекобійників, водіїв і підприємств.

Теги по теме
Евросоюз энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом