Гібралтар звинуватив Іспанію у "грубому порушенні суверенітету"
Гібралтар звинуватив Іспанію у "грубому порушенні суверенітету"

Гібралтар звинуватив Іспанію у "грубому порушенні суверенітету"

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Гібралтар у п'ятницю звинуватив Іспанію в "грубому порушенні британського суверенітету" після інциденту на одному з його пляжів за участю іспанських митників, які зазнали нападу контрабандистів, під час якого було зроблено постріли. Про це інформує AFP, передає УНН.

Цитата

"Докази, пов'язані з цим інцидентом, свідчать про грубе порушення британського суверенітету і, можливо, про найсерйозніший і найнебезпечніший інцидент за багато років", - заявив головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо.

Деталі

Інцидент стався вранці в четвер, коли невелике іспанське митне судно втратило потужність, переслідуючи підозрюваних у контрабанді тютюну біля берегів Гібралтару, повідомило AFP джерело в іспанській податковій агенції, яка відповідає за митницю.

Два офіцери були оточені групою людей і закидані камінням, деякі з яких важили понад три кілограми, додало джерело.

Офіцери "стріляли у воду, щоб спробувати відігнати" людей, які кидають каміння, повідомило AFP джерело в податковій інспекції. В одного митника зламаний ніс, у іншого зламані кістки обличчя, і йому потрібна операція.

"Якщо підтвердиться, що іспанські офіційні особи розрядили свою зброю в Гібралтарі, такі дії будуть дуже серйозним порушенням закону", - йдеться у заяві уряду Гібралтару.

Він назвав інцидент "безрозсудним та небезпечним, особливо в районі компактного проживання цивільного населення, враховуючи близькість житлового масиву у цьому районі".

Уряди Гібралтару та Сполученого Королівства вважають, що події "вимагають ретельного розгляду характеру та рівня дипломатичного реагування".

Переговори після Brexit

Інцидент стався в той час, коли Мадрид та Лондон ведуть переговори щодо угоди щодо забезпечення відносин Гібралтару з Європейським союзом після Brexit.

Наприкінці 2022 року Європейська комісія та Іспанія направили Великій Британії пропозицію, яка збереже свободу пересування вздовж кордону крихітного британського анклаву на південному краю Іспанії.

Близько 15 000 осіб, більшість з яких іспанці, щодня добираються з Іспанії на роботу до Гібралтару, населення якого становить близько 34 000 осіб.

Гібралтар довгий час був джерелом британо-іспанської напруги.

Хоча Іспанія поступилася Гібралтаром Британії в 1713 році, Мадрид давно хотів його повернути, і ця гостра суперечка протягом десятиліть призводила до тиску на кордоні.

Пік напруженості припав на 1969 рік, коли режим диктатора Франсіско Франко закрив кордон, який повністю не відкривався до 1985 року.

Теги по теме
Испания
Источник материала
Поделиться сюжетом