Український фільм «Ля Палісіада» отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі
Український фільм «Ля Палісіада» отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі

Український фільм «Ля Палісіада» отримав нагороду на Роттердамському кінофестивалі

Фільм режисера Філіпа Сотниченка здобув приз від Міжнародної федерації кінокритиків.

Фільм режисера Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі, повідомляє Держкіно.

Стрічка була представлена в основному конкурсі фестивалю Tiger competition. Журі було відібране з-поміж представників Міжнародної фередації кінокритиків (кінопреси). Нагороду стрічці прокоментували: «Кіно як інструмент наміру».

«Ля Палісіада» став першим українським фільмом, що потрапив до головного конкурсу Роттердамського кінофестивалю з 2008 року, коли Україну представляв фільм Ігоря Подольчака «Меніни».

«Ля Палісіада» — це повнометражний дебют Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні у спадок від СРСР.

До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Зокрема, за даними лондонської Організації захисту прав людини, у 1996 році Україна була на другому місці в світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991 року в Українi було виконано понад 600 страт.

Сюжет розповідає про судового психіатра Олександра і його друга, слідчого Ільгара Сабітова, які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до скасування смертної кари, але лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого та сумнівається у прозорості системи правоохоронних органів.

Проєкт стрічки розробляли з 2019 року, а знімали протягом 2021-го. Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві та завершилися у грудні 2021 року.

Стрічку створили кінокомпанії «Віател» та «Сучасне Українське Кіно» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Постпродакшн профінансував Гетерборзький кінофонд зі Швеції.

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

На кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю у 2019 році фільм відзначили нагородою Руху солідарності за гендерну рівність від ООН. У грудні 2022-го стало відомо, що фільм «Ля Палісіада» візьме участь у конкурсній програмі Роттердамського кінофестивалю.

Роттердамський міжнародний кінофестиваль (IFFR) — щорічний фестиваль, який проводиться в різних кінотеатрах Роттердама у кінці січня. Він є одним з найвідоміших європейських кінофестивалів, основна увага якого зосереджена на останніх роботах нових талановитих режисерів.

Як пише Держкіно, цей конкурс новаторських фільмів відкрив світу чимало майстрів авторського кіно, таких як Хон Сан Су, Келлі Райкарт та Крістофер Нолан, дебютний неонуар якого «Переслідування» переміг у Роттердамі у 1999 році. Цьогорічний фестиваль проходив з 25 січня до 5 лютого.

Приз Міжнародної федерації кінокритиків (приз FIPRESCI) — це спеціальна кінематографічна  нагорода, яку вручають на міжнародних кінофестивалях, зокрема Каннському, Венеційському, Берлінському тощо. Метою нагороди є розвиток кіномистецтва та заохочування нового й молодого кіно. Нагороду присуджує спеціальне журі, що складається з трьох-дев’яти членів з різних країн.

Фото: Держкіно

Теги по теме
Кино украинское кино
Источник материала
Поделиться сюжетом