Польща готова надати Україні винищувачі, але не все так просто
Польща готова надати Україні винищувачі, але не все так просто

Польща готова надати Україні винищувачі, але не все так просто

Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький на саміті лідерів ЄС в Брюсселі констатував, що його держава готова надати Україні винищувачі, але не однією з перших. Вочевидь, Варшава остерігається ухвалювати таке рішення першою серед інших членів НАТО.

Хто б міг протягнути Україні руку допомоги в питанні авіації

Моравецький також зауважив, що позиція Польщі стосовно цього питання є непохитною. За його словами, сучасні бойові літаки першими могли б Києву надати ті країни, які мають їх найбільше.

Наша позиція тут однозначна. Можемо діяти тільки спільно у рамках цілого об'єднання Північноатлантичного договору. Якщо таке рішення буде, то ми не будемо тими першими, хто надасть винищувачі, але, напевне, будемо позитивно відповідати на це,
– заявив високопосадовець.

У Європарламенті, в Португалії та в Естонії підтримують надання Україні винищувачів

Варто сказати, що інші високопоставлені чиновники Європи, окрім Моравецького, готові стояти пліч-о-пліч на захисті підтримки нашої держави:

  • Відомо, що президентка Європарламенту Роберта Метсола під час візиту Зеленського в Брюссель закликала країни ЄС якомога скоріше надати ЗСУ далекобійні системи та бойові літаки. Як вона зазначила, політична воля певних держав зберегла б життя великій кількості людей.
  • Прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта також заявляв, що ніяких "червоних ліній" у питанні надання нашій державі винищувачів немає. Власне, відомо, що на озброєння португальської армії є 27 винищувачів F-16, проте без згоди НАТО їх нам, на жаль, Лісабон надати не може.
  • Окрім того, пані прем'єр-міністр Естонії Каї Каллас наголосила, що в її країни немає такої авіації, але якби вона була, то негайно вирушила в Україну. Згодом вона додала, що держави-члени Європейського Союзу повинні спільно купувати зброю і боєприпаси для Збройних Сил.
Источник материала
loader
loader