Хакерські атаки на Україну і НАТО ведуть п’ять зв’язаних з РФ груп – Google
Хакерські атаки на Україну і НАТО ведуть п’ять зв’язаних з РФ груп – Google

Хакерські атаки на Україну і НАТО ведуть п’ять зв’язаних з РФ груп – Google

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Хакерські атаки на Україну і НАТО влаштовують групи, керовані спецслужбами РФ

Підтримувані російським урядом хакери активізували кібероперації починаючи з 2021 року, йдеться у звіті Google.

 

 

 

 

Кібертаки на Україну і країни НАТО влаштовують п’ять зв’язаних з російською владою хакерських груп, частина з яких співпрацює з ГРУ і ФСБ. Про це йдеться у звіті Туман війни: як конфлікт в Україні змінив ландшафт кіберзагроз, що ґрунтується на даних Групи аналізу загроз Google (ThreatAnalysisGroup, TAG), компаній Mandiant і Trust& Safety, пише Радіо Свобода.

 

Повідомляється, що підтримувані російським урядом хакери активізували кібероперації починаючи з 2021 року. 

 

У 2022 році Росія збільшила таргетування користувачів в Україні на 250% порівняно з 2020 роком, а користувачів в країнах НАТО – більш як на 300%.

 

Серед хакерських угруповань, які організовують кібератаки на установи України та НАТО, – FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz і FrozenVista.

 

Однією з головних стратегій цих груп хакерів фахівці називають фішинг. Найчастіше хакери атакують пошту Gmail, а також поштові сервіси різних урядових установ.

 

Угруповання FrozenBarentz, за даними групи аналізу загроз Google, зв’язане з Головним розвідувальним управлінням (ГРУ) і армією РФ, і займається шпигунством, дезінформацією, руйнуванням інформаційних систем. 

 

Угруповання Summit, за даними експертів, зв’язане з Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ). Його співробітники займаються шпигунством. Цілями хакерів були переважно сили безпеки країн НАТО. Зокрема, у липні 2022 року угруповання замаскувало шкідливе ПЗ під програму, яку можна завантажити з домену, схожого на сайт полку Азов.

 

У доповіді Google також фігурує білоруське угруповання Pushcha, яке займається шпигунством і веде інформаційні кампанії. У 2021 році воно провело кампанію Ghostwriter: поширювало проросійські матеріали, зламуючи сайти новин і розміщуючи там фейкові публікації.

 

 

 

 

 



Джерело

Теги по теме
Google
Источник материала
Поделиться сюжетом