Лідери Вірменії та Азербайджану обговорили мир на першій особистій зустрічі від жовтня
Лідери Вірменії та Азербайджану обговорили мир на першій особистій зустрічі від жовтня

Лідери Вірменії та Азербайджану обговорили мир на першій особистій зустрічі від жовтня

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Вірменія та Азербайджан провели переговори зі Сполученими Штатами у Мюнхені у суботу, в першій зустріч між лідерами з жовтня на тлі загострення напруженості у спірному Нагірно-Карабахському регіоні, інформує УНН.

Деталі

У Вірменії заявили, що хід роботи над проектом мирного договору обговорювався під час суботніх переговорів між прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та держсекретарем США Ентоні Блінкеном, які відбулися в рамках триденної Мюнхенської конференції з безпеки.

«Прем'єр-міністр Пашинян підтвердив рішучість вірменської сторони домогтися підписання такої угоди, яка справді гарантуватиме довгостроковий мир та стабільність у регіоні», - йдеться у заяві на сайті прем'єр-міністра.

У ньому також йшлося про розблокування регіональних транспортних інфраструктур та проведення делімітації між двома країнами.

«Я думаю, що Азербайджан та Вірменія мають продемонструвати, що перехід від багаторічного протистояння, взаємної ненависті та ворожнечі має закінчитися», - сказав Алієв на панельній дискусії.

Російські інформаційні агенції повідомили, що Алієв заявив, що Баку запропонував створити контрольно-пропускні пункти на кордоні з Вірменією.

Доповнення

Нагірний Карабах міжнародно визнаний як частина Азербайджану, але його 120 000 жителів становлять переважно етнічні вірмени, і він відокремився від Баку під час першої війни на початку 1990-х років.

Азербайджанські мирні жителі, які називають себе екологічними активістами, з 12 грудня протистоять російським миротворцям у Лачинському коридорі.

Єреван заявляє, що протестувальники є агітаторами, яких підтримує уряд. Баку заперечує, що блокував дорогу, заявляючи, що деякі колони та гуманітарна допомога були пропущені.

Теги по теме
Армения Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом