Скоротився у 30 разів, – Пентагон про час виготовлення Іраном матеріалу для ядерної бомби
Скоротився у 30 разів, – Пентагон про час виготовлення Іраном матеріалу для ядерної бомби

Скоротився у 30 разів, – Пентагон про час виготовлення Іраном матеріалу для ядерної бомби

На цьому наголосив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль. Відповідну тезу він озвучив під час слухань у Палаті представників.

Достатньо тепер 12 днів

Як зазначають журналісти, Каль цю заяву зробив, коли коментував питання законодавців. Воно стосувалося спроб адміністрацією Джо Байдена відновити "Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року".

У 2018 році, коли попередня адміністрація вирішила вийти з угоди щодо ядерної програми Ірану, Тегерану знадобилося приблизно 12 місяців, щоб виготовити одну бомбу, що розщеплюється. Тепер потрібно близько 12 днів,
– пояснив Каль.

Це означає, що Ірану тепер за рік може виготовити не одну ядерну бомбу, а відразу 30. Тож загроза зросла у кілька десятків разів.

Що стосується виходу з угоди, то цим зайнявся тодішній президент США Дональд Трамп у тому ж 2018 році. Водночас він запровадив проти Ірану нові санкції. Він припустив, що ця угода була несправедливою, а також засумнівався, що з її допомогою можна буде обмежити ядерні амбіції Тегерану.

Тим часом у Білому домі заявили, що Іран та Росія продовжують свою співпрацю. Ба більше, Тегеран планує отримати від Москви зброї на мільярди доларів.

Росія постачатиме Ірану зброю

  • На цьому наголосив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. Він також підкреслив, що впродовж місяців Іран підтримує війну Росії проти України.
  • Кірбі додав, що у листопаді Іран відправив до Росії артилерійські та танкові снаряди. Водночас Москва планує співпрацювати з Тегераном, щоб натомість отримати ще більше військового обладнання.
  • За словами Кірбі, Москва запропонувала Тегерану безпрецедентну співпрацю в галузі оборони. Мовиться як про ракети, так і електроніку та протиповітряну оборону.
  • Він додав, що у планах Ірану покупка ударних вертольотів, радарів, а також навчально-бойових літаків. Загалом мовиться про військову техніку на "мільярди доларів", підкреслив Кірбі.
Источник материала
loader