Загальні вибори в Естонії: Україна та економіка на порядку денному
Загальні вибори в Естонії: Україна та економіка на порядку денному

Загальні вибори в Естонії: Україна та економіка на порядку денному

КИЇВ. 5 березня. УНН. Естонці голосують в неділю на виборах. Правоцентристська Реформістська партія прем'єр-міністра Каї Каллас, одного із найзатятіших прихильників України в Європі, є фаворитом на перемогу. Про це УНН пише посилаючись на Delfi.

Деталі

Конкуренцію їй складає популістська опозиційна партія EKRE, яка прагне обмежити вплив української війни на балтійську країну та звинувачує уряд у економічних лихах громадян.

Понад 900 000 осіб мають право проголосувати в неділю, щоб обрати представників до 101-місного парламенту Естонії, або Рійгікогу, від дев'яти політичних партій. Майже половина виборців, які мають право голосу, вже проголосували наперед. Багато естонців вважають за краще голосувати електронним способом.

Національна безпека після нападу росії на Україну та соціально-економічні проблеми, особливо зростання вартості життя, є головними темами виборів.

45-річна Каллас за минулий рік війни стала одним із найзатятіших прихильників України в Європі. Обіймаючи найвищу посаду в країні з 2021 року, вона балотується на другий термін, і її становище зміцнюється завдяки її міжнародним закликам запровадити санкції проти Москви.

Нині у парламенті представлено п'ять партій. Партія реформ Каллас очолює нинішній трипартійний коаліційний уряд із невеликою консервативною партією Вітчизна та соціал-демократами.

Опитування показують, що правоцентристська ліберальна Партія реформ Каллас швидше за все набере більше голосів, ніж будь-яка інша. Її головний суперник — Мартін Хельме, голова вкрай правої націоналістичної партії EKRE, яка звинувачує Каллас у тому, що рівень інфляції в країні становить 18,6% — один із найвищих у ЄС — та звинувачує її у підриві обороноздатності Естонії шляхом надання зброї Україні.

Відверта та поляризуюча EKRE увійшла до мейнстріму естонської політики на виборах 2019 року, коли вона стала третьою за величиною партією, набравши майже 18% голосів.

Теги по теме
выборы Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом