У Грузії масштабні протести через скандальний закон у стилі Росії: почалися сутички
У Грузії масштабні протести через скандальний закон у стилі Росії: почалися сутички

У Грузії масштабні протести через скандальний закон у стилі Росії: почалися сутички

Організатори протесту закликали мітингувальників переміститися до усіх трьох виходів з парламенту. Шеренги спецназу не дають цього зробити.

Що відбувається у Грузії

Люди скандують "росіяни" та "раби". Поліція кілька разів застосовувала сльозогінний газ. Поруч з парламентом помітили також водомет.

МВС опублікувало заяву, що акція "набула насильницького характеру" і що якщо протестувальники будуть ігнорувати законні вимоги поліції, до них "застосують пропорційну силу, як визначено законодавством, включно із спецзасобами".

Від поліції лунають заклики до протестувальників розійтися з попередженнями, що інакше можуть застосувати силу.

Протести у Тбілісі: дивіться фото

Згодом правоохоронці затримали біля парламенту кількох учасників акції. Спецназ застосовує водомет з вулиць поряд з парламентом у напрямку центрального проспекту Руставелі. Також повідомляють, що правоохоронці застосували гумові кулі.

Повідомляється також, що президентка Грузії Саломе Зурабішвілі скасувала усі заплановані зустрічі у США.

Зурабішвілі підтримала мітингувальників у Тбілісі, заявивши, що вона накладе вето на закон про "іноагентів".

"Звертаюся до вас, до тих, хто сьогодні ввечері стоїть на Руставелі, як я стояла сама багато разів. Я поряд з вами, тому що ви уявляєте вільну Грузію. Країну, яка належить у вільній Європі і ніхто не зможе її відібрати. Цей закон нікому не потрібний, він написаний під диктування Москви", – сказала Зурабішвілі.

Що відомо про скандальний законопроєкт

Зазначимо, що парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який повторює російське законодавство про "іноагентів".

Два законопроекти із загальною умовною назвою “Про іноземних агентів” були внесені до парламенту Грузії 26 лютого. Вже 2 березня парламентські комітети - із зовнішніх зв'язків та з оборони і безпеки - схвалили законопроєкти у першому читанні.

Депутати провладних сил Грузії наголошують, що законопроєкти про іноземних агентів були розроблені з урахуванням американського досвіду.

Источник материала
loader
loader