Пентагон блокує передачу доказів воєнних злочинів РФ до Гааги - NYT
Пентагон блокує передачу доказів воєнних злочинів РФ до Гааги - NYT

Пентагон блокує передачу доказів воєнних злочинів РФ до Гааги - NYT

Пентагон блокує передачу доказів злочинів РФ в Україні до суду в Гаазі / фото REUTERS

У Пентагоні блокують передачу адміністрацією президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена доказів про воєнні злочини російських окупаційних військ, скоєних ними  в Україні, до Гаазького суду. Військове керівництво США бояться створення прецеденту, який може прокласти шлях до притягнення до відповідальності американців. 

Як повідомляє The New York Times із посиланням на американський офіційних осіб, Державний департамент та Міністерство юстиції США, підтримують передачу доказів російських воєнних злочинів до суду. Водночас президент США Байден поки не знайшов "вихід з глухого кута".

Журналісти пишуть, що мова йде про розпочате головним прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом після вторгнення Росії рік тому розслідування. Йдеться про матеріали щодо рішення російського військово-політичного керівництва бити по українській цивільній інфраструктурі та викрадати українських дітей із тимчасово окупованих територій.

Відео дня

Зазначається, що в грудні 2023 року Конгрес США ухвалив рішення про зміну  юридичних обмежень на допомогу суду з боку Штатів. Конгрес дозволив Сполученим Штатам допомагати у розслідуваннях та можливому судовому розслідуванні, яке повʼязане з російською війною проти України. Проте "за закритими дверима" в адміністрації Джо Байдена точиться політична дискусія щодо того, чи варто Штатам це робити.

Читайте також:
"Для Європи це буде вигідно": Дуда про вибухи на "Північних потоках"
Трамп заявив, що дав би Росії захопити шматок України
У Швейцарії банкірів судять за покривання "хранителя офшорних багатств Путіна"
Допомагали російській армії: дві канадські компанії підозрюються у зв'язках с агресором

Воєнні злочини Росії в Україні

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року було зафіксовано десятки воєнних злочинів, скоєних окупантами. Йдеться про викрадення, катування та вбивства цивільних, зґвалтування, знущання над військовополоненими тощо. 

У січні 2023 року СБУ опублікувала перехоплення розмови, де росіянин зізнався у воєнних злочинах під час відступу з Лиману Донецької області. Він розповів, що тоді окупанти вбивали цивільних і ґвалтували жінок.

Координатор медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова вважає, що російські удари по обʼєктах енергетичної інфраструктури України теж можна розцінювати як воєнний злочин країни-агресорки.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Протестувальники в Грузії штурмують будівлю парламенту: силовики дають відсіч (відео)
  • Дуда заявив про готовність Польщі передати Україні винищувачі МіГ-29
  • Німеччина передала Україні ще два Gepard і авто для прикордонників
Теги по теме
Пентагон
Источник материала
Поделиться сюжетом