13 років колонії: окупанти засудили співзасновника "Громадського радіо" Буткевича
13 років колонії: окупанти засудили співзасновника "Громадського радіо" Буткевича

13 років колонії: окупанти засудили співзасновника "Громадського радіо" Буткевича

Деталі про вирок Максиму Буткевичу опублікував слідчий комітет Росії, пише 24 Канал. Українського правозахисника визнали винним у нібито "жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів" та "замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом".

Буткевич понад пів року перебуває у російському полоні

"Вирок" оголошував так званий незаконний "Верховний суд" невизнаних "Л/ДНР". Слідчий комітет Росії пише, що Буткевич із березня служив в окремому спеціальному батальйоні "Берлінго".

Його звинуватили в тому, що він нібито обстріляв під'їзд житлового будинку в Сєвєродонецьку, поранивши двох цивільних.

Комітет вказує, що Буткевич нібито визнав свою провину, однак перевірити це неможливо. Він з червня 2022 року перебуває у російському полоні.

Пропагандисти публікували відео з Буткевичем і військові заявляли, що він опинився у полоні під Гірським на Луганщині.

Що відомо про Буткевича

  • Мама Буткевича Євгенія розповіла журналістам, що не має зв'язку з сином і не знає про його стан. Жінка сказала, що визволити Максима намагається Об'єднаний центр із пошуку та звільнення полонених.
  • Мати полоненого зазначила, що зі взводу сина на зв'язок виходили лише двоє полонених. Це трапилося 25 і 26 червня.
  • Буткевич – український правозахисник і журналіст є співзасновником "Громадського радіо" (2013) та центр прав людина ZMINA. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів.
  • Кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.
  • У березні 2022 року приєднався до лав Збройних Сил України. До того він також був правозахисником організації "Без кордонів" спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі.
  • 23 лютого на Берлінському кінофестивалі представники української кіноіндустрії закликали міжнародну культурну спільноту вимагати звільнення Буткевича з російського полону.
Источник материала
loader
loader