Катар шпигував за колишнім головним прокурором Швейцарії - ЗМІ
Катар шпигував за колишнім головним прокурором Швейцарії - ЗМІ

Катар шпигував за колишнім головним прокурором Швейцарії - ЗМІ

КИЇВ. 12 березня. УНН. Катар шпигував за колишнім генеральним прокурором Швейцарії та прослуховував його секретну зустріч із головою ФІФА на тлі побоювань, що країна може бути позбавлена права на проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року, передає УНН.

Деталі

Як повідомляє тижневик NZZ am Sonntag, розвідувальна операція на замовлення Катару зафіксувала шість років тому неофіційну зустріч головного прокурора Швейцарії Міхаеля Лаубера та голови ФІФА Джанні Інфантіно.

Газета повідомила, що її багатомісячне розслідування показало, що таємна зустріч у Берні 16 червня 2017 року, яка після її розкриття коштувала Лауберу роботи, була таємно записана від імені Катару.

Катар відкинув звинувачення, а адвокат Лаубер заявив газеті, що його клієнт не знав про те, що за ним ведеться стеження, і його не шантажували.

Офіс Лаубера на той час брав участь у розслідуванні масових звинувачень у корупції у світовому футболі, включаючи порушення у рішенні про надання Катару права на проведення чемпіонату світу 2022 року.

Він був змушений піти у відставку після того, як стало відомо, що він провів три неофіційні зустрічі з Інфантіно, зокрема зустріч у 2017 році, яку він спочатку заперечував, і стверджує, що не пам'ятає.

Зустріч відбулася у розкішному готелі Schweizerhof, яким з 2009 року керують катарські власники, у конференц-залі, розташованому у тому ж коридорі, що й посольство Катару, зазначає NZZ.

На тлі побоювань, що Катар може втратити право на проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року через звинувачення у корупції та порушення прав людини, Катар розпочав операцію з надання міжнародного впливу.

За допомогою колишніх агентів ЦРУ країна шпигувала за офіційними особами ФІФА та за Лаубером, згідно з NZZ, яке заявило, що отримало «офіційні секретні документи, що підтверджують шпигунські дії» у Schweizerhof.

У документі також йдеться, що джерела, безпосередньо обізнані про інцидент, описали операцію на умовах анонімності та сказали, що вона мала кодову назву «Проект Маттерхорн».

За словами джерел, основною метою шпигунства був збір компрометуючих матеріалів, які можна було б використати для тиску на прокурора.

Як зазначалося в газеті, під час кампанії прослуховування Катар мав знати, що генеральний прокурор Швейцарії надав неправдиві заяви наглядовому органу, коли він стверджував, що після 2016 року не було жодних неофіційних зустрічей з Інфантіно.

Теги по теме
Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом