Covid-19 нагадує про себе знову: за останній тиждень в Україні на 20% зросла кількість хворих
Covid-19 нагадує про себе знову: за останній тиждень в Україні на 20% зросла кількість хворих

Covid-19 нагадує про себе знову: за останній тиждень в Україні на 20% зросла кількість хворих

Covid-19 знову нагадує про себе. За цей тиждень в Україні на 20% зросла кількість хворих, у яких виявили вірус – це понад 15 тис. пацієнтів, найбільше інфікованих на Київщині, Дніпропетровщині, Житомирщині, Рівненщині.

Майже чотири тисячі українців перебувають у лікарнях. І на жаль від ускладнень померли 92 людини за тиждень. У МОЗ прогнозували зростання захворюваності саме у березні, торік ситуація була аналогічною, це сезонний чинник.

Зараз дивляться

Порівняно з серединою лютого кількість підтверджених хворих у нас зросла на третину, хворіє багато дітей – за цей тиждень зареєстрували 1,8 тис. випадків. І наступні два тижні цифри зростатимуть, прогнозують лікарі.

І нагадують: найкращий захист від інфекції – це вакцинація. Через велику війну її темпи  у нас дуже впали.  З 15 млн громадян, які зробили два обов’язкові щеплення ще в 2021 році, бустерною дозою вакцинувалися трохи більше трьох млн.

– І звідси висновок: 13 млн українців, які вже мали отримати бустерну дозу, цього не зробили. А час для цього вже давним давно прийшов, тож і маємо зараз з вами зростання, – сказав імунолог Федір Лапій.

Водному з центрів масової вакцинації у Києві у вихідний досить людно. Лікарі пояснюють, це тому, що працюють вже не щодня, а за попереднім записом, коли назбирається достатня кількість охочих вакцинуватися. Сьогодні таких аж 70. Це відповідальні кияни, бо роблять вже третю або четверту бустерні дози.

– Ми з Київської області, в нас сказала сімейна лікарка немає такої вакцини, як ми хотіли, ми подивилися, де є і приїхали сюди, – розповів Іван Буряченко

Киянка Ольга теж робить вже четверте щеплення, на Covid-19 хворіла і завдяки вакцинації, каже, перенесла його легко.

– Перші дві я зробила китайським Coronavac, а бустери вже Pfazer і все перенесла добре. Якщо є така можливість, то чого б не зробити, невідомо як би я перенесла хворобу, якби не вакцинувалась, – сказала Ольга

Протоколом бустерну дозу слід робити трохи менше, як за півроку після двох обов’язкових щеплень. Але більшість з нас терміни давно проґавили, тому лікарі закликають зробити бустер якнайшвидше. Особливо людям з груп ризику – старше 60 років, з хронічними хворобами, медпрацівникам, які постійно контактують з хворими. Другу бустерну слід робити через чотири місяці після першої. І тільки після цього ви поновите захист від вірусу. З листопада в Україні роблять бустерну дозу для вже вакцинованих підлітків від 12-и років. А віднедавна щеплення від Covid-19 можна зробити і молодшим дітям.

– Зараз говоримо про можливість вакцинації дітей від 5 років, сказав керівник відділу імунізації ЦГЗ Олександр Заїка. – В Україні достатня кількість вакцин не лише для дорослих, але і для дітей – це особлива формула вакцини Comirnaty від Pfizer.

Щепитися від Covid-19 варто і  вагітним. Останні дослідження показали, що вакцинація майбутніх мам також дає захист новонародженим до 6 місяців. Зробити це можна у будь-якій поліклініці, у центрах масової вакцинації, до організованих колективів можуть виїжджати мобільні бригади.

Читайте також:

Лікарі закликають військовослужбовців, медиків, волонтерів, усіх, хто працює на нашу перемогу вакцинуватися активніше. Бо хворіти не час, і це лише на користь ворогу. Зараз в Україні є усі різновиди вакцин – понад вісім млн доз. Якщо темпи вакцинації зростуть, ми зможемо отримати додаткові партії від ініціативи COVAX.

Источник материала
Поделиться сюжетом