Прем'єр Вірменії: У нас є проблеми з росією, але кризи немає
Прем'єр Вірменії: У нас є проблеми з росією, але кризи немає

Прем'єр Вірменії: У нас є проблеми з росією, але кризи немає

КИЇВ. 14 березня. УНН. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у вівторок, що поскаржився президенту володимиру путіну на "проблеми" з російськими миротворцями у Нагірному Карабаху, попередивши про ескалацію у неспокійному кавказькому регіоні. Про це пише AFP, передає УНН.

Цитата

"Вчора у телефонній розмові з путіним я говорив про можливу ескалацію в Нагірному Карабаху і сказав, що є проблеми у зоні відповідальності російських миротворців, але кризи немає", - сказав Пашинян під час пресконференції.

"Риторика Азербайджану з кожним днем стає дедалі агресивнішою" - сказав він, засуджуючи блокаду Лачинського коридору, який є єдиним сухопутним сполученням Карабаху з Вірменією.

Пашинян назвав порушення на маршруті "підготовкою до етнічної чистки вірмен".

"Хочу наголосити, що це сталося в зоні відповідальності російських миротворчих сил. Це нас непокоїть", - сказав Пашинян, маючи на увазі смерть трьох вірмен під час останніх прикордонних зіткнень на початку березня.

Пашинян також повідомив, що нещодавно Вірменія отримала відповідь Баку на пропозиції щодо повноцінного мирного договору, які Єреван подав у середині лютого.

Він наголосив на певному прогресі у мирному процесі, але сказав, що "фундаментальні проблеми" залишаються, тому що "Азербайджан намагається висунути територіальні претензії, що є червоною лінією для Вірменії".

Доповнення

З середини грудня група азербайджанських активістів-екологів перекрила рух у Лачинському коридорі на знак протесту проти незаконного видобутку корисних копалин.

Єреван заявив, що блокада призвела до гуманітарної кризи і була спрямована на вигнання вірмен із Карабаху, що Баку заперечує.

Вірменія, на території якої знаходиться постійна російська військова база, є членом Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої входять кілька колишніх радянських республік, але не Азербайджан.

Минулого тижня Єреван відмовився взяти на себе головування в ОДКБ – частково через розчарування у зв'язку з нездатністю миротворців запобігти блокаді Карабаху.

"Справа не в тому, що Вірменія виходить із ОДКБ, а в тому, що ОДКБ виходить із Вірменії, що викликає у нас велике занепокоєння", - сказав Пашинян.

Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом