19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
САП передала до суду перший епізод справи "Роттердам+"
САП передала до суду перший епізод справи "Роттердам+"

САП передала до суду перший епізод справи "Роттердам+"

САП скерувала до суду пеший епізод "Роттердам+" \ фото УНІАН

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) скерували до суду перший епізод так званої справи "Роттердам+".

Як повідомляє прес-служба САП, до суду скеровано обвинувальний акт щодо шести осіб у справі. Зазначається, що серед обвинувачених: голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), один з членів комісії, начальник відділу та керівник управління НКРЕКП, а також заступник комерційного директора та директор департаменту однієї з приватних компаній. Всі посади вказані на момент вчинення злочину.

За оцінкою слідства, запроваджена формула призвела до завдання протягом 2016-2017 років 19,357 млрд грн збитків споживачам електроенергії.

Відео дня

Тож прокурор також заявив цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі, на суму 19,357 млрд грн.

Читайте також:
Екс-голова Нацкомісії з тарифів Вовк переховується у Брюсселі - Холодницький
Журналісти розповіли, як працює формула "Роттердам+" і хто заробляє на корупційній схемі (відео)

Зазначається, що дії всіх осіб кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу. Представникам приватних компаній інкримінують пособництво у цьому злочині.

На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальний акт скеровано до ВАКС для розгляду по суті.

Справа "Роттердам+": деталі

Довідка УНІАН. 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії було завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.

За даними НАБУ, серед підозрюваних – колишній голова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк та екс-заступник начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимир Бутовський.

Дії всіх шістьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу ("зловживання службовим становищем"), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво. Вовка оголошено у міжнародний розшук.

У листопаді 2019 року ВАКС заочно арештував Вовка та Бутовського, який також переховується від слідства.

З того часу декілька разів у цьому резонансному провадженні ухвалювались рішення про закриття.

22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко вкотре скасував постанову про закриття справи "Роттердам+" як незаконної та необґрунтованої.

Одночасно з цим глава САП повністю змінив групу прокурорів у цій справі.

26 жовтня НАБУ та САП повідомили про підозру 15 особам у справі "Роттердам+".

Вас також можуть зацікавити новини:

  • САП скасувала постанову про закриття справи "Роттердам+"
  • Справа "Роттердам+": оголошено 15 нових підозр
Теги по теме
САП
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны