Як у Бахмуті. Новий напрямок наступу РосіїСюжет
Як у Бахмуті. Новий напрямок наступу РосіїСюжет

Як у Бахмуті. Новий напрямок наступу РосіїСюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

На тлі масштабних збитків у Бахмуті росіяни вирішили спробувати прорвати інші рубежі оборони українських сил.

Темп наступу російських військ на Бахмут за останній тиждень суттєво знизився. Якщо раніше окупанти здійснювали по 90-100 наземних атак на день, то тепер 20-29, повідомив речник прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку, полковник Олексій Дмитрашковський. За його словами, ворог у цьому районі втратив наступальний потенціал через неймовірні втрати як людського ресурсу, так і техніки.

На тлі цього росіяни вирішили спробувати прорвати інші рубежі оборони українських сил та змінили напрямок своєї атаки на Донецькому напрямку.

Лиман під загрозою?

Новою ціллю атаки окупанти обрали місто Лиман Донецької області, повідомив український військовослужбовець із позивним Туманом для агентства Reuters. Наразі його підрозділ працює під Кремінною і те, що українські сили давно “описували у Бахмуті, також відбувається на півночі на Луганщини”. З початку лютого, за словами Тумана, у цьому напрямі було відбито майже 50 спроб нападу.

“Це другий основний напрямок (після Бахмута), який дуже цікавий ворогові, бо якщо підійти до Лимана, то далі – Краматорськ та Слов’янськ. Це буде “кліщова” загроза, тому за цей район так посилено намагаються боротися – це не менш важливо, ніж Бахмут”, – сказав Туман.

На думку військового, просування окупантів до Лимана створить “вершину кліщів”, яка може стати загрозою оточення українських сил у Сіверську. Це місто розташоване над Солдером і під Лиманом.

У той же час Лиман розташований на захід від Кремінної. Між цими містами Донецької та Луганської області відповідно є дорога завдовжки 30 кілометрів. Місто вже було окуповане російськими військами, але ЗСУ його звільнили на початку жовтня минулого року.

У свою чергу, аналітики сумніваються в здатності ворога захопити Лиман, враховуючи труднощі, з якими Росія зіткнулася при завоюванні Бахмута.

“Справді є зростання активності, і вони (росіяни) намагаються рухатися у бік Лимана – за лютий їм вдалося просунутися на 4 км”, – сказав український військовий оглядач Олександр Мусієнко.

“Противнику буде потрібно багато сил, щоб зайняти цей рубіж (Слов’янськ-Краматорськ-Костянтинівка) і тому вважаю малоймовірним, враховуючи втрати, які російські війська вже зазнають”, – додав він.

Що кажуть у командуванні

У Генштабі ЗСУ підтверджують, що на Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни ведуть наступальні дії. Але всі їхні спроби – марні.

“На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам’яне та Спірне”, – йдеться у звіті Генштабу на ранок 17 березня.

За інформацією командування, до цього всього ворог продовжує підготовку до поновлення наступу на Вугледар і не залишає спроб штурмувати Бахмут.

Кульмінація у Бахмуті

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму сьогоднішньому зведенні заявив, що російський наступ на Бахмут досягає кульмінації. Напередодні, 16 березня, противник продовжив атакувати місто та його околиці. Геолокаційні кадри за 14 березня показують, що “вагнерівці” просунулися на північний захід від Бахмута на північному березі Північного водосховища. Крім того, зйомки бойових дій з геолокацією підтверджують, що росіяни також незначно просунулися поблизу Курдюмівки, що за 13 км на південний захід від міста.

До речі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі зазначив, що, хоча російські сили можуть досягти невеликих тактичних успіхів у Бахмуті, вони зазнають високих витрат живої сили та техніки.

Напередодні російські “військові кореспонденти” заявили, що війська РФ нібито продовжують розширювати свій контроль над територією на північний захід від Бахмута після взяття Железянського, а також про те, що тривають бої в промисловому комплексі АЗОМ.

 understandingwar.org
 

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили атаки ворога на сам Бахмут, а також на північний захід від міста поблизу Оріхово-Василівки (12 км на північний захід), Григорівки (7 км на північний захід), Богданівки (5 км на північ) на північний захід і на захід від Бахмута у Івановського (5 км на захід).

“Щодо повільніших темпів російських атак на Бахмут та його околиці 16 березня у поєднанні з відносно меншою кількістю заяв Росії про просування в цьому районі підтверджують оцінку ISW від 15 березня про те, що наступ групи “Вагнера” на Бахмут, ймовірно, наближається до кульмінації “, – наголошують аналітики.

Нагадаємо, що ISW раніше повідомляв, що ситуація і на Луганському напрямку “ймовірно, наближається до кульмінації, якщо вже її не досягла”, незважаючи на те, що Росія направила на лінію Сватово-Кременна щонайменше три дивізії.

“За останній тиждень російські сили досягли лише мінімальних тактичних успіхів по всій лінії фронту в Луганській області, а українські сили, ймовірно, змогли зробити контратаки і повернути територію”, – вважають американські експерти.



Джерело

Теги по теме
Донбасс Донецкая область Луганщина
Источник материала
Поделиться сюжетом