Швейцарська компанія Glencore не продовжить угоду на купілю алюмінію з "русалом"
Швейцарська компанія Glencore не продовжить угоду на купілю алюмінію з "русалом"

Швейцарська компанія Glencore не продовжить угоду на купілю алюмінію з "русалом"

КИЇВ. 17 березня. УНН. Швейцарська трейдингова компанія, один з найбільших у світі постачальників сировинних товарів Glencore не буде продовжувати угоди на суму 16 мільярдів доларів щодо купівлі алюмінію з найбільшим виробником алюмінію рф "русалом" через дії країни-агресора в Україні. Про це пише УНН, посилаючись на Bloomberg.

Деталі

За словами головного виконавчого директора Glencore Гері Нейгла, згідно з поточною політикою компанії не вести жодного нового бізнесу з росією, вона не буде продовжувати угоду з "русалом", яка закінчиться наступного року. Торговий дім запровадив таку політику через місяць після повномасштабного вторгнення росії в Україну, але продовжував виконувати існуючі контракти. Також компанія заявила, що буде вести нові справи з рф, лише якщо про це попросять уряди.

"Це правильно", - сказав Нейгл в інтерв’ю Bloomberg. 

Зазначається, що припинення дії контракту надасть можливість для найбільших конкурентів Glencore отримати більший вплив на світовому ринку алюмінію, якщо припустити, що їм буде зручно торгувати російським металом, який багато споживачів відмовляються купувати. Якщо "русал" не зможе укласти нову угоду еквівалентного розміру, це може призвести до збільшення поставок російського алюмінію на склади Лондонської біржі металів, що може посилити тиск на світові ціни в період слабкого попиту, пише видання.

Проте Нейгл зауважив, що позиція компанії може змінитися залежно від того, як розвиватиметься ситуація в Україні.

"Ви не можете передбачити кожну окрему ситуацію, яка передбачає зміну політики. Ви переглядаєте свою політику на основі того, що відбувається у світі. Якщо завтра в Україні буде мир і світ буде задоволений тим, що люди знову ведуть справи з росією, так, ми будемо залучені", - сказав він.

Коментарі Нейгла з'явилися лише через кілька тижнів після того, як Bloomberg повідомило, що один із його найбільших торгових конкурентів, Trafigura Group, веде переговори про забезпечення власних поставок металу від "русал". Trafigura заявила, що буде дотримуватися санкції, оскільки "русал" не перебуває під обмеженнями Заходу.

Крім цього, Нейгл запевнив, що Glencore не потрібно укладати нові угоди з росією, щоб забезпечити своїх клієнтів або акціонерів, оскільки енергія принесла рекордні торгові прибутки в 6,4 мільярда доларів минулого року.

"Подивіться, як ми впоралися з нашою політикою минулого року. У нас був неймовірний рік, торгуючи неросійськими матеріалами. Таким чином, ми надали послуги всьому світу, і ми отримали велику віддачу від нашого торгового бізнесу", - заявив він.

Як пише Bloomberg, Glencore досі володіє 10,6% акцій материнської компанії "русала" EN+ Group International PJSC. Раніше компанія заявила, що в нинішніх умовах "немає реалістичного способу вийти".

Нагадаємо

Канада заборонила імпорт всього російського алюмінію та сталевої продукції, що, за словами Оттави, було спрямоване на те, щоб позбавити москву можливості фінансувати її війну проти України.

Теги по теме
Россия Бизнес Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом