В ООН заявили, що роблять усе можливе для продовження зернової угоди
В ООН заявили, що роблять усе можливе для продовження зернової угоди

В ООН заявили, що роблять усе можливе для продовження зернової угоди

КИЇВ. 18 березня. УНН. Організація Об’єднаних Націй робить усе можливе, щоб забезпечити продовження Чорноморської зернової ініціативи. Про це заявив заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс під час засідання Радбезу ООН напередодні, пише УНН.

Деталі

Гріффітс високо оцінив підписання у червні 2022 року Чорноморської зернової ініціативи та паралельний меморандум про взаєморозуміння між рф та ООН щодо сприяння російському експорту продуктів харчування та добрив, він назвав їх критично важливими для ширшої боротьби з глобальною продовольчою нестабільністю.

"Підкресливши, що Організація Об’єднаних Націй робить усе можливе, щоб забезпечити продовження Ініціативи, і не шкодує зусиль для сприяння повному виконанню меморандуму, він сказав, що, незважаючи на досягнення значного прогресу, перешкоди залишаються", - вказали у пресслужбі ООН.

Посилаючись на нестабільну світову економіку, зростаючу бідність і спільноти, які, як і раніше, не в змозі досягти Цілей сталого розвитку до 2030 року, він підкреслив, що "для глобальної продовольчої безпеки життєво важливо, щоб обидві ці угоди залишалися чинними".

Доповнення

Дія угоди про зерновий коридор завершується 18 березня. росія виступила за продовження угоди на 60 днів, попри те, що перед цим двічі домовлялися про її продовження на термін по 120 днів. Україна заявила, що це суперечить початковій угоді.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Туреччина підтримує продовження угоди на 120 днів і веде переговори зі своїми колегами в Україні та росії для досягнення угоди. В ООН говорили про продовження консультацій щодо продовження угоди з експорту зерна з України.

Позиція України по зерновому коридору залишається незмінною, жодних поступок і жодної реакції на шантаж з боку росії не має бути, заявила посол з особливих доручень МЗС.

Теги по теме
Украина Россия Турция ООН Черное море
Источник материала
Поделиться сюжетом