У Казахстані проходять позачергові парламентські вибори
У Казахстані проходять позачергові парламентські вибори

У Казахстані проходять позачергові парламентські вибори

КИЇВ. 19 березня. УНН. У неділю в Казахстані відбуваються дострокові парламентські вибори, інформує УНН з посиланням на KazPress.

Деталі

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 ранку. Близько 12 мільйонів виборців мають проголосувати до 20.00.

Явка на вибори до 12-ї години дня склала понад 30% - це близько 3,7 млн казахстанців.

Незалежним кандидатам дозволено балотуватися до парламенту вперше майже за 20 років, тоді як попередня нижня палата складалася із трьох проурядових партій.

Поріг для проходження до 98-місного законодавчого органу було знижено до п'яти відсотків, і було запроваджено 30-відсоткову квоту для жінок, молоді та людей з обмеженими можливостями.

Загалом у цих виборах візьмуть участь сім партій. Дві з них були нещодавно зареєстровані, але кілька опозиційних партій та незалежних кандидатів було заборонено.

Додамо

Президент Касим-Жомарт Токаєв оголосив про дострокове голосування в рамках програми «модернізації», розпочатої за кілька місяців після того, як спалахнули протести проти цін на пальне. За офіційними даними, вони були жорстоко подавлені, загинуло 238 людей.

Після заворушень, Токаєва було переобрано на дострокових президентських виборах у листопаді. Нерівність і корупція зберігаються, а інфляція, що стрімко зростає, завдає шкоди купівельній спроможності населення.

Теги по теме
выборы Казахстан парламент
Источник материала
Поделиться сюжетом