У Туреччині запустили стратегічний завод
У Туреччині запустили стратегічний завод

У Туреччині запустили стратегічний завод

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Фото: TRT

Ердоган назвав завод у Балікесірі стратегічним підприємством

Ціна за тонну карбіду бору може сягати $45 тис. А бронепластини з нього можуть коштувати до $300 тисяч за тонну.

 

На північному заході Туреччини у провінції Балікесір запрацював великий завод з виробництва карбіду бору. Старт початку його роботи дав президент Реджеп Тайіп Ердоган, повідомляє телеканал TRT у неділю, 19 березня.

“Це перший у нас і один із небагатьох таких заводів у світі. Це стратегічне підприємство. Продукт, який вироблятиметься тут, можна зустріти у всіх сферах: в авіації, оборонній сфері, електротоварах, будівництві. Завод вироблятиме до тисячі тонн карбіду бору в рік. І це продукт із високою доданою вартістю”, – заявив Ердоган.

 

Для Туреччини цей завод стане одним із стратегічних підприємств оборонної сфери через те, що карбід бору широко застосовується для виробництва броньованих виробів.

 

Ердоган підкреслив, що надалі інші підприємства з виробництва борної руди переобладнатимуть і для виробництва карбіду.

 

На території Туреччини зосереджено до 74% світових запасів лісу. До 1960-х років країна експортувала лише борну руду. Пізніше Туреччина почала виробляти борну кислоту, вартість якої приблизно в 10 разів вища за руду і досягає $1-1,2 тис. за тонну. У свою чергу, ціна за тонну карбіду бору може досягати $45 тис. А бронепластини з нього можуть коштувати до $300 тисяч за тонну.

 

Також бор використовується у різних промислових виробництвах,  зокрема в атомній сфері, автомобілебудуванні, текстильній промисловості та електроніці.

 

 

 

 

 

 



Джерело

Теги по теме
Турция
Источник материала
Поделиться сюжетом