Найтепліші роки, які людство переживає нині, будуть одними з найпрохолодніших протягом життя покоління - ООН
Найтепліші роки, які людство переживає нині, будуть одними з найпрохолодніших протягом життя покоління - ООН

Найтепліші роки, які людство переживає нині, будуть одними з найпрохолодніших протягом життя покоління - ООН

КИЇВ. 20 березня. УНН. Рекордні температури за останні вісім років стануть одними з найнижчих за останні три-чотири десятиліття, оскільки глобальні температури зростають, навіть якщо викиди, що викликають потепління планети, швидко скоротяться, йдеться у доповіді ООН, опублікованій у понеділок, інформує УНН.

Цитата

"Найтепліші роки, які ми переживаємо на сьогоднішній день, будуть одними з найпрохолодніших протягом життя покоління", - сказала Фрідеріка Отто, кліматолог з Імперського коледжу Лондона і провідний автор консультативної групи ООН з клімату.

Деталі

Суворі наслідки для клімату наступають швидше при нижчих рівнях глобального потепління, ніж очікувалося раніше, також заявила ООН, попередивши, що на початку 2030-х років світ побачить свій перший повний рік при температурі на 1,5°C вище за доіндустріальний рівень.

У звіті, що узагальнює основні висновки за останні шість років, Міжурядова група експертів зі зміни клімату заявила, що існує ймовірність 50 на 50, що "до 2030 року глобальна температура поверхні в будь-який окремий рік може перевищити 1,5°C".

Представляючи доповідь Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш дав різку оцінку проблеми запобігання кліматичній катастрофі.

"Людство знаходиться на тонкому льоду, і цей лід швидко тане".

Гутерреш сказав, що світ ще має час, щоб обмежити зростання середньої температури порівняно з доіндустріальними часами, але для цього потрібен "квантовий стрибок у діях по боротьбі зі зміною клімату".

За його словами, багаті країни повинні взяти на себе зобов'язання досягти вуглецевої нейтральності якомога ближче до 2040 року, "межа, якої вони всі повинні прагнути".

В даний час більшість багатих країн поставили собі за мету до 2050 року, але деякі з них більш амбітні, наприклад, Фінляндія - до 2035 року або Німеччина та Швеція - до 2045 року.

Гутерреш, який проведе саміт у боротьбі зі зміною клімату у вересні, ще раз наголосив на ролі "Групи 20" - найбільших економік світу та Європи, - які разом несуть відповідальність за 80% глобальних викидів парникових газів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеорологи: тривожна відсутність снігу в Європі віщує сильну посуху

Теги по теме
ООН
Источник материала
Поделиться сюжетом