В Україні можуть дозволити вилучати радянські та імперські культурні пам’ятки
В Україні можуть дозволити вилучати радянські та імперські культурні пам’ятки

В Україні можуть дозволити вилучати радянські та імперські культурні пам’ятки

КИЇВ. 21 березня. УНН. Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №8273, який передбачає можливість вилучати з Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єкти культурної спадщини, які є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології, розповіла голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, пише УНН.

Деталі

В українському публічному просторі досі присутня велика кількість російських історичних та культурних діячів у вигляді пам’яток чи монументів. Це так звані імперські маркери, від яких ми маємо очистись, зазначає Олена Шуляк.

«Сьогодні ми активно позиціонуємо Україну у світі як центр демократії і свободи. Саме тому ми маємо переглянути питання збереження та захисту культурної спадщини як один з головних чинників формування української національної ідентичності, це складова всесвітнього культурного доробку людства», – сказала вона.

Доповнення

Проект Закону № 8273 У Верховній Раді України було зареєстровано ще в грудні. У законопроекті зазначається, що під час ухвалення рішень щодо усунення із публічного простору чи збереження об’єктів, назв, символів російської імперської та радянської тоталітарної політики доцільно враховувати низку критеріїв.

Прийняття акта в пояснювальній записці до законопроєкту аргументується необхідністю "позбавлення культурного простору від постколоніального баласту, шляхом вилучення об'єктів культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, які є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський підтримав петицію про заборону творчої діяльності росіян в Україні

Теги по теме
Верховная Рада Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом