Арешт Трампа. Що чекає на екс-президентаСюжет
Арешт Трампа. Що чекає на екс-президентаСюжет

Арешт Трампа. Що чекає на екс-президентаСюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

У разі арешту Трамп стане першим екс-президентом, якому буде пред’явлено звинувачення у кримінальному злочині.

 

Дональд Трамп цього тижня очікує на можливий арешт за звинуваченнями у фінансових порушеннях. Йдеться про виплату в 2016 році 130 тисяч доларів порнозірці Стормі Деніелс за її мовчання з приводу любовного зв’язку з майбутнім президентом, що нібито мав місце. У разі арешту Трамп стане першим екс-президентом, якому буде пред’явлено звинувачення у кримінальному злочині. 

 

Суть звинувачень

 

Історія почалася у 2006 році, задовго до того, як Трамп став президентом. За твердженнями порнозірки Стормі Деніелс, у них із Трампом трапилася тоді спонтанна близькість (що Трамп завжди категорично заперечував), а у жовтні 2016 року, за місяць до перемоги Трампа на президентських виборах, адвокат майбутнього президента Майкл Коен виплатив актрисі 130 тисяч доларів. Ця сума імовірно була частиною досягнутої угоди, за якою актриса зобов’язалася не обговорювати цю справу в пресі та загалом на публіці.

 

І хоча сам факт виплати не є порушенням, коли Трамп відшкодував своєму адвокату витрачені гроші, документально це було оформлено як плата за судові витрати.

 

А це вже можна розглядати як фальсифікацію або фальсифікацію Трампом фінансових документів, тобто кримінальний злочин.

 

Хід розслідування

 

Рішення про те, чи пред’являти Трампу звинувачення, має винести окружний прокурор Манхеттена Елвін Брегг.

 

Саме він скликав спеціальне велике журі, щоб з’ясувати, чи є достатні підстави для започаткування кримінальної справи, і тільки він знає, чи буде видано ордер на арешт, і якщо так, то коли саме.

 

Минулого тижня адвокати Трампа повідомили, що екс-президенту надали можливість постати перед великим журі, що можна вважати ознакою того, що розслідування наближається до фіналу.

 

Адвокати всіляко постаралися дати зрозуміти, що ні вони, ні сам Трамп не отримували жодних попередніх повідомлень про майбутній арешт, наголосивши, що власні заяви Трампа про те, що це нібито мало статися у вівторок, були засновані виключно на повідомленнях у пресі.

 

Обов’язкові процедури

 

Враховуючи історичне значення можливого арешту та міркування безпеки, подробиці появи Трампа в суді Нью-Йорка будуть переховуватися до останнього.

 

Його адвокати вже дали зрозуміти, що їхній підзахисний готовий співпрацювати зі слідством, тож класичного затримання з мигалками та наручниками очікувати не варто.

 

Трамп має власний літак, так що він може прибути в будь-який з аеропортів Нью-Йорка, а звідти на машині вирушити до суду Манхеттена.

EPA

 

У рамках угоди з прокурорами суд може дозволити Трампу пройти до суду через задній вхід, а не дефілювати перед строєм журналістів, як це зазвичай буває з підсудними.

 

Ну а далі на нього все ж таки чекають стандартні в таких випадках процедури для обвинувачених у кримінальних злочинах – зняття відбитків пальців та фотографії у профіль та анфас для справи. Йому також зачитають так зване Правило Міранди – обов’язкове при затриманні повідомлення про права, зокрема про конституційне право на адвоката та право нічого не говорити поліції, щоб не інкримінувати себе.

 

Підсудних, яким звинувачено, як правило, тимчасово заковують у наручники, проте адвокати Трампа, швидше за все, постараються, щоб він уникнув такої незручності.

 

Весь цей час поряд із Трампом будуть невідлучно перебувати агенти спецслужб.

 

Перш ніж постати перед судом, Трамп якийсь час перебуватиме у спеціальному приміщенні чи навіть камері.

 

Сам момент пред’явлення звинувачення та звернення підсудного до суду відбуватиметься вже на публіці.

 

Якщо Трампа визнають винним у скоєнні кримінального злочину, то максимум, що йому може загрожувати, – це 4 роки позбавлення волі, хоча експерти сходяться на думці, що він навряд чи потрапить за ґрати і швидше за все відбудеться штрафом.

 

Знову балотуватися в президенти можливий арешт Трампу не завадить.

 

 



Джерело

Теги по теме
США Дональд Трамп арест
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны