Росіянам варто зі страхом дивитися в небо, – військовий експерт про вибухи в Криму
Росіянам варто зі страхом дивитися в небо, – військовий експерт про вибухи в Криму

Росіянам варто зі страхом дивитися в небо, – військовий експерт про вибухи в Криму

Про це 24 Каналу розповів військовий експерт Андрій Крамаров. За його словами, окупанти системно заявляють про роботу безпілотників, зокрема на території тимчасово окупованого півострова.

Однак Міноборони та керівництво ЗСУ не заявляло про пряму причетність України до "бавовни". За словами Крамарова, виникає багато питань, яка ж саме зброя стає причиною вибухів.

Україна може мати технологію виробництва власного БпЛА

Як розповів військовий експерт, ще до повномасштабного вторгнення Росії, починаючи з 2015 року, в Україні активно розробляли безпілотні літальні апарати.

На жаль, такі програми завершувалися лише на випробувальних зразках, тому що далі не було фінансування чи зацікавленості від Міноборони. Тому кілька робочих тестових зразків БпЛА та вся документація просто клалися на полицю,
– сказав Крамаров.

За його словами, ймовірніше за все, Україна має власну технологію виробництва безпілотників. Військовий експерт нагадав, що у 2022 році "Укроборонпром" анонсував, що в Україні з'явиться безпілотник власного виробництва, який має радіус дії до 1 тисячі кілометрів та бойову частину в 75 кілограмів.

До теми – Російська пропаганда в істериці через вибухи у Севастополі: дивіться відео

Значення "бавовни" у Джанкої

Як зазначив Крамаров, українська влада ніяк не прокоментувала інформацію щодо того, що могло спричинити вибухи у Джанкої 20 березня. ГУР Міноборони лише оприлюднило факт, що там був знищений потяг, який перевозив ракети "Калібр НК".

Потім з'явилася інформація від ЗСУ, що надзвичайно важливий залізничний вузол у Джанкої непридатний до використання. Відтак, все південне угруповання окупантів на лівобережжі Херсонщини, на Запоріжжі й аж до частини Донецької області фактично відрізане від постачання,
– розповів військовий експерт.

Він додав, що тепер росіяни мусять докладати додаткових зусиль, аби забезпечити свої підрозділи на Півдні України всім необхідним.

Дивна знахідка росіян

За словами військового експерта, окупанти опублікували фото знайдених у Джанкої уламків китайського цивільного БпЛА Mugin.

"Такі безпілотники можуть летіти на відстань до 500 кілометрів та нести на собі 25 кілограмів бойової частини. Проте тут дивна ситуація. Адже вони не українські, а китайські. А Китай – це взагалі партнер та друг Росії", – сказав Крамаров.

Він зауважив, що наразі дуже складно сказати, що ж саме стало причиною "бавовни" у Джанкої.

Військова допомога від партнерів

Військовий експерт повідомив, що також Україна отримує певні БпЛА у рамках військової допомоги від західних партнерів.

"У повідомленнях Пентагона часто написано "безпілотний літальний апарат". При цьому його тип та характеристики не розголошуються", – зазначив Крамаров.

За його словами, у західних партнерів є багато бортів, у яких використані новітні цифрові технології, зокрема сканування простору, що розроблялися в Ізраїлі та США. Також окремі моделі таких БпЛА є малопомітними для противника.

"Враховуючи ті факти, які ми бачимо, ймовірніше за все, така зброя є у розпорядженні ЗСУ. Тому росіянам варто зі страхом дивитися у небо, особливо вночі", – наголосив Крамаров.

Вибухи у Криму: коротко

  • Під ранок 22 березня в окупованому Севастополі пролунала серія вибухів. Російські пропагандисти заявили, що внаслідок "бавовни" буцімто спрацювали бонові загородження при вході до Севастопольської бухти, після чого нібито зупинили та знищили морський дрон.
  • Орієнтовно о 20:50 20 березня в тимчасово окупованому Джанкої пролунали вибухи. Місцеві мешканці почали бідкатись через звуки дронів, а потім вибухи та автоматні черги.
  • Як розповів військовий експерт Олег Жданов, у Крим прилетілаціла зграя безпілотників. Вони влучили у нафтобазу у Джанкої біля залізничної станції. Також вони вразили військовий ешелон з ракетами "Калібр".
Теги по теме
Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом