У Молдові офіційно зробили державною мовою румунську
У Молдові офіційно зробили державною мовою румунську

У Молдові офіційно зробили державною мовою румунську

КИЇВ. 23 березня. УНН. Президент Молдови Майя Санду підписала у середу, 22 березня, закон, який передбачає закріплення в документах країни поняття "румунська мова" замість "молдавської" та "рідної" мов. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає УНН

Цитата

"Сьогодні (22 березня - ред.) я промульгувала закон, який підтверджує історичну та незаперечну істину: державною мовою Республіки Молдова є румунська. Я хочу, щоб румунська мова об’єднувала всіх нас, хто живе тут і любить цю землю. Ми, як і понад двадцять сім мільйонів людей у ​​всьому світі, розмовляємо румунською мовою, однією з офіційних мов Європейського Союзу", - написала Санду.

Деталі

За її словами, жителі Молдови та Румунії розуміють один одного "з пів слова", а хто "десятиліттями" говорив, що у країні розмовляють "молдавською" - "прагнули лише одного: розділити нас".

"Це тому, що коли ви розділите націю, то можете легше її підпорядкувати та контролювати її. Розділений народ не є об’єднаною силою, яка може себе захистити. Тих, хто намагався нас розділити, хвилювала не лінгвістика, а те, як утримати Молдову у вічній національній сварці", - зауважила президент.

Вона додала, що румунська мова може стати "каталізатором" консолідації суспільства, для цього громадяни повинні її "поважати, вивчати та розмовляти нею". Санду наголосила, що ці зусилля допоможуть країні будувати "спільне майбутнє" в Європейському Союзі.

Нагадаємо

16 березня парламент Молдови ухвалив закон, який дозволить змінити назву державної мови в Конституції та всіх інших законах з "молдавської" на "румунську".

Теги по теме
Закон Молдова
Источник материала
Поделиться сюжетом