Німеччина замало допомагає Україні: прем'єр Польщі вибухнув критикою
Німеччина замало допомагає Україні: прем'єр Польщі вибухнув критикою

Німеччина замало допомагає Україні: прем'єр Польщі вибухнув критикою

Матеуш Моравецький знову незадоволений німцями / фото REUTERS

Фінансова та військова допомога Україні з боку Берліна виявилася занадто малою в порівнянні з економічним потенціалом Німеччини. Про заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю виданню Politico після саміту лідерів ЄС у Брюсселі.

На думку польського лідера, найбільша економіка ЄС повинна діяти активніше і стати локомотивом допомоги Україні. Зокрема Моравецький вважає, що Берлін повинен передати "більше зброї, більше боєприпасів і більше грошей", оскільки Німеччина – "найбагатша і найбільша країна" в Європі.

"Вони були не такими щедрими, як мали б бути. Я все ще закликаю їх до цього", — сказав прем'єр-міністр Польщі.

Відео дня
Читайте також:
Зможуть заарештувати Путіна: Вірменія вирішила ратифікувати Римський статут
Деякі проти: Польща домагатиметься збільшення фонду ЄС для закупівлі зброї для України
Податкова Німеччини має гарні новини для українців, які там працюють

Видання зазначає, що за останній рік Німеччина і Франція "надали Україні значні запаси зброї, транспортних засобів і грошей", але східноєвропейські столиці все ще незадоволені обсягами цієї допомоги. І найгучніший голос невдоволення звучить з Варшави, у якої складні відносини з Берліном.

Так Польща не вражена витратами Німеччини на компенсацію іншим країнам їх поставок зброї Україні. Польський прем'єр вважає ці витрати цілком "пропорційними" розмірам Німеччини. 

Також Моравецький дорікає Німеччині її тісними економічними зв'язками з Росією в недавньому минулому.

"Своєю дуже помилковою газовою і нафтовою політикою щодо Росії вони несуть спільну відповідальність за те, що відбувається, за цей бардак на енергетичному ринку", — сказав він. 

Прем'єр зазначив, що Польща та інші країни Східної Європи попереджали Німеччину не робити помилку і не влазити в енергетичну залежність від Росії. За словами Моравецького у своїх регулярних бесідах з Шольцем він часто піднімає ці теми.

Війна в Україні - допомога Німеччині

Польський прем'єр Матеуш Моравецький досить регулярно критикує Німеччину за невиразну позицію по відношенню до російської агресії. Днями він буквально порівняв німців з Гамлетом, який все ніяк не може зробити вибір між добром і злом.

Однак Німеччина все ж надає Україні значну підтримку, хоч і не без зволікань. Наприклад, Берлін погодився передати Україні певну кількість своїх танків Leopard, хоч цьому і передували кілька тижнів вкрай інтенсивних і навіть жорстких переговорів і умовлянь.

Також Німеччина почала поставки в Україну своїх БМП Marder. Причому ці бронемашини вже передані, а не просто обіцяні.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Блінкен: європейські країни, які є членами МКС, повинні заарештувати Путіна
  • Медведєв анонсував ракетний "приліт" по Бундестагу і офісу Шольца (відео)
  • Генсек НАТО: Путін не планує миру, Захід повинен готуватися до затяжної війни
Теги по теме
Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом