москва випробовує терпіння Нью-Делі: росія не здатна задовольнити постачання зброї до Індії - CNN
москва випробовує терпіння Нью-Делі: росія не здатна задовольнити постачання зброї до Індії - CNN

москва випробовує терпіння Нью-Делі: росія не здатна задовольнити постачання зброї до Індії - CNN

КИЇВ. 24 березня. УНН. росія не може виконати свої зобов'язання щодо постачання зброї до Індії через війну в Україні, заявили ВПС Індії (IAF), що може створити напругу у відносинах Нью-Делі зі своїм найбільшим оборонним постачальником. Про це УНН інформує з посиланням на CNN.

Деталі

Представник ВПС заявив індійському парламентському комітету, що через війну в Україні «велике постачання» з Москви «не відбудеться».

Визнання є першим офіційним підтвердженням з боку індійської влади на тлі циркулюючих чуток та повідомлень у місцевих ЗМІ, що вказують на недоліки у можливостях росії.

«Вони повідомили нам письмово, що не можуть його доставити», — йдеться в повідомленні.

Найбільше поточне постачання - це ЗРК С-400 «Тріумф», закуплені Індією у 2018 році за 5,4 мільярда доларів. За повідомленням Reuters, три з цих систем уже поставлено, ще дві очікуються.

За даними Reuters, ВПС Індії також залежать від росії у плані запасних частин для своїх винищувачів Су-30МКІ та МіГ-29, які є основою сервісної служби.

Раніше цього місяця володимир путін оголосив про великомасштабні зусилля щодо нарощування потужностей із виробництва більшої кількості зброї для війни, що, за його словами, є «терміново необхідним».

Натягнуті відносини

Нью-Делі має міцні зв'язки з Москвою, що сягають часів Холодної війни, і, як і раніше, сильно залежить від кремля в плані військової техніки — життєво важливий зв'язок, враховуючи напруженість, що зберігається вздовж загального кордону Індії в Гімалаях з дедалі більш напористим Китаєм.

У звіті Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), опублікованому цього місяця, йдеться про те, що росія залишається найбільшим постачальником зброї до Індії, незважаючи на падіння оборонного імпорту з 62% до 45% у період з 2017 по 2022 рік.

Експерти припустили, що падіння може бути пов'язане з тим, що Індія прагне диверсифікувати свій імпорт та просувати більше вітчизняного обладнання.

У вересні минулого року представник Держдепартаменту США заявив, що Вашингтон веде «ґрунтовні» переговори з Індією щодо її залежності від російської зброї та енергії.

«росія більше не є надійним постачальником зброї, а представники Індії приходять до розуміння того, що для них можуть бути реальні вигоди у пошуку інших ринків», - заявив чиновник журналістам у Нью-Йорку.

Нью-Делі відмовився засудити жорстокий напад Москви на Україну у різних резолюціях ООН. І замість того, щоб розірвати економічні зв'язки з кремлем, Індія підірвала санкції Заходу, збільшивши закупівлю російської нафти, вугілля та добрив.

Індія також підтримує тісні зв'язки із Заходом, особливо зі Сполученими Штатами, намагаючись перешкодити піднесенню Китаю.

Оскільки путін продовжує свою агресію, викликаючи різке зростання цін на продовольство та паливо, експерти припустили, що дії Москви в Україні можуть стати випробуванням для терпіння Нью-Делі.

Оприлюднення повідомлення ВПС Індії про невдачу з доставкою зброї росією може бути ознакою такої напруги, інформує Дослідницький фонд Observer.

«Відносини між Індією та росією тривалий час перебували у стані стресу. Зараз стає зрозумілим, що нинішня траєкторія цих відносин стає дедалі нестійкішою через те, що відбувається в Україні», - йдеться в повідомленні.

Теги по теме
Россия война Оружие Индия
Источник материала
Поделиться сюжетом