Розкол країни. Небувалі протести в ІзраїліСюжет
Розкол країни. Небувалі протести в ІзраїліСюжет

Розкол країни. Небувалі протести в ІзраїліСюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Израиль протестует

Спроба уряду провести в Ізраїлі судову реформу спровокувала найбільшу за останні роки політичну кризу, в якій вже знайшлося місце звинуваченням у держперевороті.

 

Три місяці в Ізраїлі не вщухали протести через плани уряду обмежити повноваження Верховного суду. Наразі суд має можливість блокувати рішення парламенту, якщо вважатиме їх неправомірними. На тлі народних хвилювань прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху ухвалив рішення відкласти друге і третє читання законопроекту про реформу судової системи, що викликав масове невдоволення, до наступної сесії парламенту, але градус протистояння це поки не послабило.

 

Суть реформи

 

З 2021 року в судах розглядаються звинувачення на адресу Нетаньяху у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою. Він заперечує будь-які правопорушення та стверджує, що став жертвою помсти своїх політичних опонентів.

 

Минулої осені, перемігши на виборах і знову очоливши уряд, Нетаньяху взявся за судову реформу. На думку протестувальників, у такий спосіб прем’єр намагається не допустити, щоб суд міг позбавити його посади.

 

Суть реформ Нетаньягу полягала в тому, щоб позбавити судову владу можливості впливати на рішення законодавчих та виконавчих органів.

 

Ізраїльський Верховний суд може скасовувати закони, які вважає неконституційними.

 

Запропоновані поправки передбачали, що будь-яке подібне рішення можна перекреслити простою парламентською більшістю. Ізраїльський парламент складається з єдиної палати, де 120 депутатів. Таким чином, правляча коаліція з більшістю хоча б у 61 голос у Кнесеті могла б безперешкодно приймати чи скасовувати будь-які закони.

 

Крім того, уряд хотів отримати можливість впливати і на призначення суддів Верховного суду – зараз вони обираються самими членами суддівського корпусу.

 

Зрештою, з міністрів знімався обов’язок дотримуватися рекомендацій юридичних радників, які, у свою чергу, підпорядковуються незалежному від уряду генеральному прокурору.

 

Критики закону кажуть, що усуваючи стримування та противаги, що обмежують владу уряду, Нетаньяху перетворює ізраїльську демократію на авторитарний режим. Нетаньягу, навпаки, називає антидемократичною нинішню ситуацію, коли суд може обмежувати діяльність парламенту, обраного народом.

 

Національний протест

 

Протести в Ізраїлі продовжуються з початку цього року, але минулого тижня вони загострилися. У неділю та понеділок біля будівлі Кнесета в Єрусалимі зібралися десятки тисяч ізраїльтян.

 

У країні було оголошено загальний страйк на знак протесту проти реформи, до якого приєдналися працівники транспорту, медики, держслужбовці, банкіри та працівники приватних компаній.

 

В результаті роботу практично всіх установ було паралізовано – рейси з головного міжнародного аеропорту країни Бен-Гуріон були припинені, роботу також припинили основні порти країни. Закрилися ресторани McDonald’s.

 

Після заяви Нетаньяху ізраїльська федерація профспілок заявила про припинення загального страйку. Але влада не відмовилася від своїх намірів провести судову реформу, поки питання лише відстрочене. Протистояння продовжиться.

 

 



Джерело

Теги по теме
Израиль Протест Акции протеста
Источник материала
Поделиться сюжетом