Німеччина розкритикувала роль росії у французькому заводі з виробництва ядерного палива
Німеччина розкритикувала роль росії у французькому заводі з виробництва ядерного палива

Німеччина розкритикувала роль росії у французькому заводі з виробництва ядерного палива

КИЇВ. 30 березня. УНН. Німецькі офіційні особи розкритикували плани французької фірми Framatome щодо виробництва ядерного палива в рамках спільного підприємства з Росатомом на об'єкті в західній Німеччині та заявили у четвер, що розглянуть можливість відхилення заявки. Про це УНН інформує посилаючись на Associated Press.

Деталі

Офіційні особи землі Нижня Саксонія отримали запит на дозвіл об'єкту ANF, що належить Framatome, у Лінгені, недалеко від німецько-нідерландського кордону, виробляти шестикутні паливні стрижні, що використовуються у водяних енергетичних реакторах радянської конструкції. Такі реактори, відомі під абревіатурою ВВЕР, широко поширені у Східній Європі, і виробництво палива здійснюватиметься за ліцензією Росатому.

«Ведення бізнесу з путіним має припинитися, і це також особливо стосується ядерного сектору», — заявив міністр енергетики Нижньої Саксонії Крістіан Мейєр.

Він додав, що було б неправильно закріплювати залежність атомної галузі від росії за рахунок прямої чи непрямої участі Росатому в об'єкті в Лінгені «через жорстоку енергетичну війну путіна проти Європи».

Він додав, що запит ANF наразі уважно вивчається федеральною та державною владою через участь Росатому.

«Ми особливо стурбовані впливом Росатому у Європі, — сказав Герріт Ніхаус, який очолює відділ ядерної безпеки міністерства довкілля Німеччини. — Звичайно, ми хочемо дати відсіч цьому впливу».

Ніхаус зазначив, що Європейський Союз не ввів таких же санкцій щодо російського атомного сектора, як щодо російської галузі викопного палива. Це створює юридичну проблему для влади Німеччини, яка блокує участь Росатому.

«Однак я можу оголосити, що наш нагляд за ядерними законами буде здійснюватися настільки далеко, наскільки це можливо з точки зору закону, — сказав він. — Зокрема щодо питання про умови схвалення та підстави для відмови ми дуже ретельно розглянемо, які варіанти у нас є, щоб врахувати негативний вплив такої державної компанії, як Росатом».

Додамо

Росатом причетний до окупації росією Запорізької атомної електростанції в Україні, яка є найбільшою у Європі.

Теги по теме
Германия Франция
Источник материала
Поделиться сюжетом