"оплот руского міра": путін підписав указ про "нову концепцію" зовнішньої політики рф
"оплот руского міра": путін підписав указ про "нову концепцію" зовнішньої політики рф

"оплот руского міра": путін підписав указ про "нову концепцію" зовнішньої політики рф

КИЇВ. 31 березня. УНН. Президент рф володимир путін на нараді Ради безпеки рф повідомив, що підписав указ "про нову концепцію зовнішньої політики" країни. У документі йдеться, що Сполучені Штати "головний провідник антиросійської лінії", водночас росія "не вважає ворогом" Захід, і виступає за "підтримку міжнародного миру та безпеки", пише УНН з посиланням на росЗМІ.

Цитата

"росія визначає себе як оплот руского міра і самобутню країну-цивілізацію, що підтримує глобальний баланс", - заявив путін і додав, що нова концепція - це "зважений документ, який "ляже в основу наших практичних дій у середньостроковій та більш віддаленій перспективі".

Деталі

У новій концепції зазначається, що росія "не вважає себе ворогом Заходу та не ізолюється від нього", а також вважає ісламську цивілізацію "дружньою", зміцнюватиме з нею "всеосяжну" співпрацю. Водночас країна-агресор планує зміцнити зв'язки з Китаєм, Індією та країнами Латинської Америки.

Серед національних завдань росії у зовнішній політиці виокремлено: "підтримку міжнародного миру та безпеки", формування "добросусідства" з суміжними державами, зміцнення позицій у світовій економіці. Крім цього, загрози безпеці рф з боку "недружніх країн" у концепції визначені, як "екзистенційні".

Серед інших положень концепції є тези, про те, що:

  • пріоритетом гуманітарної політики росії є "протидія русофобії";
  • росія виступає за "консолідацію міжнародних зусиль, спрямованих на забезпечення поваги та захисту універсальних та традиційних духовно-моральних цінностей";
  • росія може використовувати збройні сили для "відображення та запобігання збройному нападу на себе та своїх союзників";
  • Флагманський проєкт росії у XXI столітті - "перетворення Євразії на єдиний загальноконтинентальний простір світу";
  • Перший інтерес росії у зовнішній політиці - "захист конституційного ладу та територіальної цілісності, а також розвиток безпечного інформаційного простору, збереження народу росії".

Доповнення

Вперше концепцію зовнішньої політики рф затвердили 1993 року, після чого її неодноразово оновлювали. Зокрема, серед завдань російської зовнішньої політики у концепції 2016 року вказано "збереження та зміцнення міцних позицій у світовому співтоваристві", а також "формування відносин добросусідства із суміжними державами". Оновлення концепції путін обговорював із членами Радбезу ще 28 січня 2022 року.

Нагадаємо

Аналітики Інституту вивчення війни у звіті 27 березня повідомили, що російський диктатор володимир путін продовжує сподіватись, що згодом зможе виграти війну в Україні, "досягнувши повної перемоги".

Теги по теме
Россия Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом