СБУ затримала на Кіровоградщині агента ФСБ, який збирав для росіян розвіддані
СБУ затримала на Кіровоградщині агента ФСБ, який збирав для росіян розвіддані

СБУ затримала на Кіровоградщині агента ФСБ, який збирав для росіян розвіддані

СБУ: Насамперед російський агент намагався виявити військові аеродроми та залізничні маршрути переправлення зброї і боєприпасів українських військ у прифронтові райони.

Служба безпеки України повідомила про викриття агента ФСБ РФ у Кіровоградській області,  який збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону.

Зловмисником виявився місцевий житель, який потрапив у поле зору російської спецслужби під час його поїздок до РФ ще до початку повномасштабного вторгнення. Після 24 лютого 2022 року агресор дистанційно залучив чоловіка до негласної співпраці проти України.

«За вказівками ворога він збирав розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону. Насамперед російський агент намагався виявити військові аеродроми та залізничні маршрути переправлення зброї і боєприпасів українських військ у прифронтові райони. У тому числі за завданням кураторів він шукав аеродром, де випробовують безпілотні літальні апарати. Для цього зрадник об’їжджав місцевість та здійснював фото- і відеофіксацію об’єктів. Особливу увагу звертавав на рух залізничного транспорту», — повідомляє СБУ.

Отримані відомості він намагався передати до фсб через месенджер телеграм: «Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по регіону».

Як повідомляє СБУ, зловмисника і затримали під час виконання ним розвідувального завдання. У затриманого вилучено телефон, який він використовував для конспіративної комунікації з агресором.

На підставі забраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. 

Раніше СБУ заявила про знешкодження розгалуженої агентурної мережі ФСБ Росії у Харківській та Донецькій областях.

До складу групи входило восьмеро місцевих жителів. За даними СБУ, один з них використовував для прикриття статус помічника діючого народного депутата України та посвідчення журналіста.

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіонів.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 із них уже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Фото: СБУ

Теги по теме
СБУ российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом