19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Обвал ВВП України у 2022 році: названо цифру
Обвал ВВП України у 2022 році: названо цифру

Обвал ВВП України у 2022 році: названо цифру

Економіка України протягом 2022 року зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат, збитків та пошкоджень, які їй завдала рф, масштабувавши 24 лютого свій терор, розпочатий ще у 2014 році.

Падіння ВВП оцінюється у 29,2%.

Про це свідчить Огляд економічної активності (підсумки 2022 року) Міністерства економіки.
Як зазначили в міністерстві, підприємства всіх видів економічної діяльності перебували в складних умовах і змушені були підлаштовуватися під реалії сьогодення в режимі реального часу.

Попри масштаби завданих збитків, економіка України, значна частина якої знаходиться в зоні бойових дій, адаптувалася до умов війни, вважають у Мінекономіки. Цьому сприяли різноманітні програми підтримки, нова податкова політика, фіксація курсу гривні, заморожування тарифів для населення та інші, що стало можливим завдяки фінансовій допомозі від міжнародних партнерів, яка у 2022 році становила 32,7 млрд доларів, з яких гранти –  14,3 млрд доларів.

Як наслідок, за оцінками Мінекономіки скорочення ВВП склало 29,2%. Це є об’єктивно найгіршим результатом за часів незалежності, втім, кращим, ніж очікували більшість експертів на початку повномасштабного вторгнення, коли оцінки варіювалися в межах 40-50% падіння ВВП і глибше, зазначили в міністерстві.

«Продовження воєнних дій, яке з високою імовірністю може супроводжуватися ракетними обстрілами, навіть за умов підсиленого захисту сучасними системами ППО, все ж може завдавати подальших руйнувань. А збереження невизначеності стосовно тривалості такої ситуації стримуватиме розвиток та відтерміновуватиме активну відбудову», –  йдеться в огляді.

До слова, заступник міністра фінансів України, колишній заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава розповів, що для економіки України важливо розблокувати роботу морських портів, які наразі не працюють через російську агресію, і розширити номенклатуру вантажів, насамперед – додавши в неї залізнорудну сировину.

Источник материала
Поделиться сюжетом