Старі долари: чому їх так багато і що з ними робити
Старі долари: чому їх так багато і що з ними робити

Старі долари: чому їх так багато і що з ними робити

Останніми місяцями мені неодноразово доводилося чути скарги українців на пошарпані доларові купюри – складається враження, що їхня кількість в Україні за рік війни сильно зросла.

Купюри не найкращої якості можна як офіційно купити в обміннику, так і неофіційно отримати за якісь разові підробітки. Але в результаті це перетворюється на велику проблему, тому що здати їх нереально: негарні долари не хочуть брати ні міняли, ні банки.

– Можливо, люди почали діставати свої доларові запаси з різних місць заощадження, у тому числі й тих, які не були призначені для зберігання грошей, – припустив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян. - Також можуть приїжджати заробітчани з пошарпаними грошима.

За словами експерта, обмінні пункти мають повне право не брати старі іноземні купюри. Але можна спробувати звернутися до банку для того, щоб віддати такі гроші на експертизу.

- Пошарпані долари на ринку були завжди, - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Інше питання, що у спокійній обстановці люди їх просто не беруть, а в період валютної паніки змітають усе поспіль. Зараз паніки немає - ось покупці і крутять носом, адже можна не поспішати і без жодного ажіотажу вибрати нові купюри.

Оскільки ні обмінник, ні банк в Україні не зобов'язані браати старі доларові купюри (повинна це робити лише Федеральна резервна система США), то, каже Охріменко, вихід тут може бути лише один: йти в інший обмінник чи інший банк і спробувати здати їх там.

- Раніше банки без проблем брали такі купюри, але треба розуміти, що для фінустанов це додатковий головний біль, - продовжує експерт. – Адже старі іноземні купюри треба вивозити з України для обміну у банк-емітент, а зараз це складно. Пошарпані або пошкоджені долари доведеться везти до Польщі, а звідти літаком у США, ось ніхто і не хоче зв'язуватися.

Економіст Андрій Мартинюк нагадує: і в довоєнні часи серйозно пошкоджену іноземну банкноту було не так просто й швидко обміняти. Шляхів в такій ситуації лише два.

  • Перший – виїхати в країну, яка випустила купюру, і там обміняти гроші.
  • Другий - віддати гроші в банк на інкасо (грошова операція, в якій банк виступає як посередник. - Авт.). У цьому випадку банк відвозив старі гроші в країну, що випустила їх, чекав, коли їх обміняють, а після цього виплачував клієнту гривневий еквівалент за вирахуванням своєї комісії - близько 15-20% від переданої суми. Ця процедура могла зайняти місяці і навіть роки.

- Очевидно, що в такій ситуації зв'язуватися зі старими та пошкодженими доларовими купюрами – собі дорожче, – резюмував Мартинюк. - Краще вже залишити гроші в гривнях або в крайньому випадку купити євро - все ж таки Європа до нас набагато ближче, ніж США. У країнах єврозони пошарпаними євро, на які в наших обмінниках навіть не дивитимуться, можна просто розрахуватися в магазині.

Підсумовуючи, Олександр Болтян зазначив, що глобальної проблеми в ситуації, що склалася, не бачить. І навіть більше: на думку експерта, можливо, нинішні незручності сприятимуть тому, що іноземна валюта перестане використовуватись для накопичення та повернеться до функціонування, для якого призначена: для бізнесу, торгівлі між країнами, подорожей. Багато років ми ставилися до доларів та євро інакше, але зараз ситуація повертається до нормального русла.

Теги по теме
Деньги доллар
Источник материала
loader
loader