19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пам'яті мінометника, володаря чорного поясу із тхеквондо Андрія Воробкала
Пам'яті мінометника, володаря чорного поясу із тхеквондо Андрія Воробкала

Пам'яті мінометника, володаря чорного поясу із тхеквондо Андрія Воробкала

Він жив у Греції і знав 5 мов, а ще міг влучити міною у відчинений люк танка

2 квітня у Бахмуті загинув уродженець села Хутори, що біля Черкас, Андрій Воробкало. Воїн із позивним "Грек" мав чорний пояс із тхеквондо й знав 5 мов — українську, грецьку, англійську, польську й російську.

“Внук був патріотом, яких мало нині, — розповідає його дід Петро Гурін. — Так сталося, що донька з чоловіком розвелася й поїхала до Греції. З 4 до 13 років Андрій жив у нас із дружиною. Наш будинок недалеко від комбінату “Азот” — внук, як був малим, то думав, що хмари на небі виробляє саме “Азот”, — посміхається Петро Васильович.

Андрій гарно вчився, був дуже спортивним хлопцем, любив читати. У 13 років, коли його мама створила нову родину в Греції, поїхав туди. З собою взяв два прапори — жовто-синій та червоно-чорний. Вітчим Андрія був уродженцем Канади й захоплювався східними єдиноборствами.

“Саме він привчив хлопця до важких, виснажливих тренувань — траплялося, що внук біг до спортзалу 15 кілометрів. Він дуже любив вітчима й був вдячний йому за спортивну кар'єру — адже Андрій був переможцем численних змагань, мав чорний пояс із тхеквондо, який отримав в Афінах. Водночас він гарно вчився, вступив на факультет міжнародних відносин Варшавського університету. Однак згодом зрозумів, що йому більше подобається спорт, а не дипломатія і за два роки повернувся до Афін, де зібрав дітей і відкрив школу східних бойових мистецтв. Ще мав здібність до музики — я мав музичні таланти — до загибелі сина грав на “Ямасі” та баяні. Андрій самотужки в інтернеті вивчився грі на гітарі”, - розповідає Петро Васильович.

Початок війни застав Андрія Воробкала у Греції. Він відразу заявив батькам, що поїде до України, щоби забрати на Балкани дідуся з бабусею, за яких дуже переживав. Коли ті вже були у безпеці, сказав, що піде до української армії.

“Я відмовляв онука, як міг! Казав: Андрійку, я знаю що таке війна, бо за часів СРСР послали воювати в Єгипет під час війни з Ізраїлем. Згодом був у Чорнобилі, бо маю професію екскаваторника. А ти не знаєш! — Петро Васильович схлипує. — Умовляв онука, бо вже пережив одну трагедію — у віці 28 років в автокатастрофі загинув мій син і Андріїв дядько. Однак хлопець був невблаганний — він покинув своїх вихованців, покинув ситу й благополучну Грецію, де його батьки мають власну піцерію, й повернувся до України, яку так безмежно любив. Казав: “Якщо не поїду захищати, то як я зможу подивитися в очі українцям, на яких напав такий ворог!” Говорив лише літературною мовою — це я зараз говорю суржиком, а він — ніколи”, - згадує Петро Васильович.

Що цікаво, каже, Андрій знав російську, але ніколи не говорив нею — був молодим, а вже відчував, що це споконвічний ворог.

“Ми з дружиною - уродженці Рівненської області. За 70 метрів від моєї хати були поховані воїни УПА — молоді хлопці. Внук часто ходив на те кладовище — мабуть, його патріотизм звідти. Проходять роки й століття, а все залишається незмінним — молодих українців убиває росія”.

У 20-х числах квітня 2022 року Андрія Воробкала зарахували до Добровольчого українського батальйону, де він був командиром підрозділу мінометників 82 калібру. Через деякий час він перейшов у ЗСУ, де опанував 120-міліметровий міномет. Воював на Херсонщині, а останнім часом — у Бахмуті. Напередодні загибелі їхав у відпустку до дідуся та бабусі, але його повернули з пів дороги.

“Хлопці, з якими внук служив, казали, що нам соромно за нього ніколи не буде — внук побив росіян без ліку — був настільки вправний, що міг покласти міну у відчинений люк танку чи БМП. Останні два тижні у Бахмуті вагнерівці відкрили справжнє полювання на нього — так він їм залив сала за шкуру”, - розказує Петро Васильович.

Десь за тиждень до смерті Андрієві приснився сон — ніби він іде Бахмутом зі знайомою дівчиною-волонтером і раптом бачить в одному з будинків росіян. А він без зброї! Прокинувся й переказав цей сон дідусеві. Той страшенно розхвилювався й переживав — навіть знайомі, коли бачили, то питали, чому він дуже сумний.

Фото: Інстаграм roxannegurina

“Минуло кілька днів, але все було спокійно. Тільки почали заспокоюватися, коли донька повідомила про його загибель. Слухавку взяла дружина й по голосу я зрозумів, що сталося непоправне. Хлопці отримали передачі від волонтерів — зайшли до будинку, щоби відкрити посилки. Міна прилетіла через дах і вбила всіх. Врятувалися лише ті, хто був в інших кімнатах. Коли везли до нас труну, люди дорогою робили живий коридор, ставали на коліна. А на похороні все село було!”

Андріїв рідний батько теж воює — чоловік має два поранення. У Бахмуті захищають Україну ще кілька уродженців села Хутори.

Вічна пам'ять Герою!

Фото з відкритих джерел

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны