У Києві викрито адміністратора каналу адвокатки Монтян, яку звинувачують у колабораціонізмі – СБУ
У Києві викрито адміністратора каналу адвокатки Монтян, яку звинувачують у колабораціонізмі – СБУ

У Києві викрито адміністратора каналу адвокатки Монтян, яку звинувачують у колабораціонізмі – СБУ

СБУ повідомляє про викриття у Києві адміністратора прокремлівського Telegram-каналу адвокатки Тетяни Монтян, яка звинувачується у публічному виправдовуванні збройної агресії РФ.

За даними слідства, перебуваючи на території РФ, Монтян дистанційно залучила до інформаційно-підривної діяльності проти України свого давнього соратника і колишнього однопартійця.

Ним виявився 46-річний мешканець столиці, який особисто знайомий з Монтян ще з 2014 року, а згодом навіть балотувався до Київської міськради 8-го скликання від її політсили. Після початку повномасштабного вторгнення він активно допомагав "розкручувати" Telegram-канал Монтян, який нараховує майже пів мільйона підписників, повідомили в СБУ.

Слідство встановило, що зловмисник модерував дискусії у коментарях і блокував користувачів серед українських патріотів. Також він фільтрував дописи, які не відповідають критеріям кремлівських наративів або не підтримують діяльності Монтян.

Крім того, наголосили у СБУ, фігурант активно поширював деструктивний контент і на власних сторінках популярних соцмереж. У своїх публікаціях він заперечував причетність російських окупантів до повітряних ударів по цивільних об’єктах України і розповсюджував фейки про ситуацію на фронті.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій фігуранта.

Під час обшуків за адресою його проживання виявлено комп’ютери та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності, повідомили у відомстві.

Наразі слідчі повідомили йому про підозру у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

  • 10 лютого Служба безпеки заявила, що зібрала вичерпну доказову базу на Монтян.
  • За даними слідства, вона виїхала до Росії у 2021 році. З того часу адвокатка відвідує тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей для підготовки пропагандистських репортажів.
  • Наприкінці квітня до суду було скеровано обвинувальний акт стосовно Монтян. Її звинувачують у публічних закликах до захоплення влади, посяганні на територіальну цілісність України, колабораційній діяльності та виправдовуванні агресії РФ.
Источник материала
Поделиться сюжетом