Курс долара в обмінниках може змінитися влітку: названо головний ризик гривні
Курс долара в обмінниках може змінитися влітку: названо головний ризик гривні

Курс долара в обмінниках може змінитися влітку: названо головний ризик гривні

Головним ризиком для стабільності гривні влітку 2023 може стати рішення відпустити офіційний курс долара у вільне плавання. У такому разі готівковий долар може подорожчати, хоч і не катастрофічно.

Якщо Нацбанк скасує фіксований курс гривні до долара США, ціна на останній в обмінниках може піднятися до 40 грн (такий курс уже був у 2022-му). Такий прогноз озвучив економічний експерт Борис Кушнірук "24 каналу".

НБУ поки не оголошував про плани повернення до плаваючого курсу. Проте таке зобов'язання прописане у меморандумі України та МВФ про співпрацю.

"Коли вони кажуть, що потрібне вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Зараз же в Україні експорт удвічі менший за імпорт, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає", – зазначив Кушнірук.

НБУ, у свою чергу, вже прив'язав відміну фіксованого курсу не до конкретного часу, а до макроекономічних показників. Утримувати долар на рівні 36,56 грн у регуляторі обіцяють доти, доки ситуація на валютному ринку не покращиться, а інфляція не стабілізується.

Загалом курс долара на початку літа залежатиме від рішень Нацбанку, каже експерт. Якщо регулятор піде на планову девальвацію, це може призвести і до зростання готівкового курсу долара. Однак якщо таких рішень не буде, у червні ситуація з курсом буде такою ж, як і в травні.

Як повідомляв OBOZREVATEL, поки що готівковий курс долара в банках знижується. Вранці 17 травня він складав у середньому37,3/37,7 грн за долар (купівля/продаж).

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом