17 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
“Будемо далі гнути свою лінію”: навіщо Угорщина перешкоджає роботі України в НАТО
“Будемо далі гнути свою лінію”: навіщо Угорщина перешкоджає роботі України в НАТО

“Будемо далі гнути свою лінію”: навіщо Угорщина перешкоджає роботі України в НАТО

Угорщина використовує питання своєї національної меншини як засіб для перешкоджання Україні в роботі з НАТО.

Угорщині було запропоновано різні варіанти врегулювання конфлікту з боку України. Ці варіанти включають різноманітні консультаційні механізми, переговорники, відтермінування положень закону про освіту та створення різних комісій для врахування занепокоєнь національної меншини.

Про це розповіла голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко у своєму інтерв'ю для LIGA.net

"НАТО в принципі не є платформою для обговорення прав нацменшин. Але, на жаль, країна просто використовує принцип консенсусу для блокування нашої роботи в Альянсі", — прокоментувала Галібаренко.

Вона зазначила, що з 2017 року Угорщиною було заблоковано всі засідання комісії Україна-НАТО на рівні вище послів. Тільки рік тому, після початку повномасштабного вторгнення РФ, вдалося скликати комісію Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ завдяки генсеку Єнсу Столтенбергу та об'єднанню всіх членів Альянсу, за винятком однієї країни.

"Тепер ми націлилися на комісію Україна-НАТО у Вільнюсі за участі президента України. Угорщина вже висловлює свої протести та погрожує тим, що блокуватиме цей захід. Угорщина спекулює на наших проблемах", — розповіла Галібаренко.

Водночас, за її словами,"проблеми нацменшин" в Україні не тільки з Угорщиною, а й, наприклад, Польщею, Словаччиною, Румунією. "Але вони виносять це за межі міжнародних організацій. І це зовсім не заважає цим країнам підтримувати нас. Як військовим шляхом, так і невійськовим", — зауважила Галібаренко.

Дії угорської влади вона передбачити не може: "До останнього буду сподіватися, що Угорщина зрозуміє: має бути на боці України в цій війні. Якщо вони цього не зрозуміють — ми будемо далі гнути свою лінію". 

Нагадаємо, голова МЗС Угорщини Пітер Сіярто заявив, що його країна блокуватиме наступний транш військової підтримки Європейського Союзу для України та будь-які санкції проти Росії, поки будуть діяти українські санкції проти банку ОТР Bank.

Національне агентство з питань запобігання корупції вирішило внести угорський OTP Bank до списку міжнародних спонсорів війни.

Раніше повідомлялося, що перед 24 лютого 2022 року поблизу західного українського кордону перебували угорські військові. Тоді до кордону звезли також військові понтони.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны